Arkona - Palác Akropolis 29.9.
Původně jsem chtěl na tour Arkony k novému albu Khram do Bratislavy,ale jelikož jsem chtěl v neděli stihnout kopanou,musel jsem nakonec o den dřív do prahy. Předkapelu dělala tuzemská formace Forrest Jump,tedy nevím kdo tuto croosoverou kapelu vybral,ale je jasné ,že před Arkonu se svým hudebním zaměřením absolutně nehodí,asi někomu v pragokoncertu hráblo.V maďarsku předskakovala Dalriada na Slovensku Ramchat,tedy kapely tématicky spřízněné i u nás by se snad nějaká taková našla. Nu což,čas vyhrazený pro předskokany jsme tedy strávili v blízké pivnici U sadu u výborného nefiltrovaného piva Sádek,doporučuji.
Z klubu v Akropoli jsem měl trošku obavu,ale nakonec mě prostory příjemně překvapily.Pódium je dostatečně vysoké,žádné sloupy,takže je krásně vidět ze všech míst.Lidí se sešlo tak akorát,takže žádné přeplnění sálu nehrozilo,balkóny zůstaly uzavřené.V přilehlých chodbách,které pro neznalé tvoří pěkné bludiště se dá po krátkém bloudění najít dost osvěžoven.
Přesně dle plánu ve 20:15 začala svou produkci Arkona. Scéna jednoduchá,s plachtou Arkona,po bocích znak Arkony v podobě obráceného písmena A,stojan na mikrofon s býčí lebkou,na jedné straně připevněný bubínek a na druhé tamburína na které Máša během některých skladeb hraje.
Úvod patří strašidelnému intru Mantra s posledního alba Khram,což je asi nejpovedenější intro co jsem kdy slyšel a následuje skladba Shtorm a pakl 17ti minutová Tseluya zhizn' ,další skladba Khram byla na poslední chvíli vyškrtnuta se seznamu,škoda.Poslední odprezentovanou skladbou z nového alba tedy byla atmosférická V pogonie za beloj ten'yu,pak ounto Mantra a kapitola věnovaná Khram je u konce a v další části koncertu dostávají prosto rstarším skladby. Atmosféru koncertu výrazně oživí už první Goi, rode, goi! pak na řadu příchází Liki bessmertnykh bogov, Zakliatie, Ot Serdca k Nebu z alba Slovo. Následují další starší skladby,většinou tvrdšího ražení. Arkona se stále od folk metalu posouvá do sfér extremnějších odnoží a v její tvorbě jsou slyšet výrazné blackové i death metalové prvky,Máša se vedle čistého zpěvu stále více uchyluje i ke growlingu.Atmosféra koncertu je více než dobrá,ohlas publika bouřlivý,na přídavky Stenka na Stenku a Yarilo se strhne solidní mosh pit.Máša zpíva celý koncert skvěle ,zvuk v pohodě,ze začátku možná trošku tiší,ale během koncertu zvukař přece jen přidal volume do prava. Vedle stojící zahraniční fanynku přiměl Mášin výkon k slzám dojetí,tak nabízím kapesník.
Merch:trika za 400kč , CD Khram za 300kč ,jsem měl v úmyslu koupit po koncertě,ale satanužel vyprodalo se,myslel jsem,že mě klepne.Po koncertě jsem ještě zevloval po klubu jestli se neobjeví někdo s členů skupiny,žel nestalo se tak.
setlist:
http://www.setlist.fm/setlist/arkona/20 ... 927ed.html