Médea píše: Satanismus v jisté formě být závadný určitě nemusí..ale právě třeba počátky BM scény dost jasně ukázaly, jak vypatlané palice můžou mít někteří satanisti..je to dost o pojetí..jako ostatně všechna ostatní náboženství..
No zrovna ty vypatlane palice, to urcite nebrali jako formu nabozenstvi, ale spis to u nich byla revolta ( pozdeji filosofie ) vuci nabozenstvi ( krestanstvi ) a zapadni zkazene moralce, spolecnosti + konzumni metalova scena , pokud ma clovek 16 - 20 tak se vzbouri proti cemu koliv, co ho svazuje ci narizuje co ma delat a je to pochopitelne, ale aby to nevypadalo, ze to bylo jen o nevybourenem mladi, tak nekteri lide co tomu polozily zaklady tak smysli porad, jde o pristupu k zivotu, navic bys mela pochopit, ze kdyz clenove black metal mafie nebo inner circle rikali, ze black metal je vic nez hudba, tak to taky dokazovali svym pristupem k zivotu. Death metal byl tehdy nejtvrdsi zanr spolu s grindcorem, ale bylo to jen o hrani a textech nic vic, a tak prisel black metal, ktery to dokazoval skutky, black metalista musi byt opravdu trochu jiny .... zvlastni ..., protoze byl na tom zalozeny na odlisnosti od okolniho metalu, elitarstvi na myslence, kde se sirilo temne poselstvi , proste pro nekoho nezacina metal jen u zapnuti si pocitace , kdyz clovek dojde z prace a vypnuti, samozrejme ze s tim clovek nemusi souhlasit, ja zrovna nebudu plivat na cerny kov uz jen z ucty k nemu, protoze sem na nem vyrostl a kvuli lidem co kvuli nemu zemreli. Vim , ze doted ti opravdovi fanousci blacku chodi nejen s ostnama na koncert, ale taky s nozema ci jinyma zbranema a ti lidi maji 30 - 40 let o nevybourenosti mladi u nich nemuze byt ani rec ... to znamena, ze k blacku se uchyluji lide opravdu asi radikalni ci zvlastni od prirody, takze prosim neposuzovat black metal z ciste metaloveho hlediska, kde jsou kytary zpev , cisty zvuk , protoze u blacku je ta hudba az na druhem miste , dokresluje jen atmosferu , prvni je jakesi poselstvi. Otazka je jestli je to dobre nebo ne, Black si zakladal na kontroverznosti a to se mu beze zbytku podarilo.
Priklad vnimani drivejsiho hrace black metalu a jeho posun k nazorum , jez ma v soucasnosti jde o Roba Darkena z Graveland:
Řekls, že v počátcích byl pro tebe satanismus velmi důležitý. Ale proč jsi pojmenoval svou kapelu podle keltských legend? Co spojuje keltství ( pohanství) se satanismem?
Začal jsem být nadšený keltskou vírou, když jsem zjistil, že kultovní pohanská hora Sleza-Zobtenberg, umístěná 30 km od Wroclavi, byla v dávných dobách keltským obětištěm …ve skutečnosti jsem nikdy nebyl podpůrcem satanismu. Odmítl jsem ho jako součást judeokřesťanské tradice…čili jako součást cizího naší evropské kultuře a tradici. Satanistická image Gravelandu byla vytvořena Capricornem a Karcharothem…když se přidali ke Gravelandu přinesli s sebou satanismus. Pokud si pamatuju na úplné začátky Gravelandu, hudba z těch dob nenesla vlastnosti satanismu.
Myslím, že jsem se rozhodl přelomit všechna pouta se satanismem, když bylo tvořeno Thousand Swords. Možná poté začali Capricornus a Karcharoth uvažovat o odchodu z Gravelandu. Vzpomínám, že tehdy byl pro mě satanismus důležitý jako zbraň proti křesťanství…Přemýšlel jsem o satanismu jako o jádru a esenci BM…symbolu jeho nekompromisnosti…Chtěl jsem, aby byl BM skutečný a těsně spojený s undergroundem. Naneštěstí mé plány a sny byly zmařeny zrádci a pozéry, kteří zacházeli s BM jako se sezónním pobavením. Pravidla byla porušena, ideály prohýřeny ve prospěch přizpůsobení se hudebnímu trhu, politické korektnosti a komerčnímu úspěchu.
Chudáci používali BM jako nástroj k okouzlení dívek, k zapůsobení na ženy, aby je získali…ženy by se měli bát BM!!! Nikoliv se zamilovat do členů BM kapel!!! Přinejmenším to bylo mé vidění BM…vaše činy by měly být poznamenány zlem a nenávistí!!!
Můžu vidět jenom jediný způsob, jak vysvětlit spojení mezi satanismem a pohanstvím. Když přišlo křesťanství, misionáři se pokoušeli konvertovat „pohany“. V pohanské rodné víře těchto lidí viděli rysy Satana. Misionáři považovali všechny pohanské víry, hodnoty, zvyky a tradice za dílo Satana. Zkreslili pohanské víry a dali jim formu satanismu. Démoni a všechny druhy ďáblů vzešli z tohoto překrucování.
Osobně si myslím, že musíme odmítnout všechno co je cizí naší evropské bílé rodné kultuře. Ze všeho nejdřív judeokřesťanské pseudohodnoty a pseudofilozofie…satanismus má judeokřesťanské kořeny. Pokud se někdo pokouší vidět protikřesťanské ideály v satanismu, považuje satanismus za synonymní vzpouru a odpor vůči křesťanství, mýlí se. Protože bude vždy součástí judeokřesťanské tradice a nikdy nebude schopen k účinnému boji proti judeokřesťanským utiskovatelům. Křesťanští misionáři ví jak užít satanismu k posílení jejich vlastní pozice. Křesťanství se bojí dávné rodné pohanské víry…je to jediná věc, ze které jsou vystrašeni…dávná pohanská víra připomíná, že křesťanství je cizí naší bílé evropské kultuře…a ačkoliv minuly stovky let, křesťanství ji nedokázalo vykořenit.