Je ale rozdíl mezi upřímným zvukem a zvukem schválně špatným. Panning neni žádná pokročilá technika zvukový produkce, je to dokonce spíš aranžerská práce a využívá ho jak Burzum, tak Bathory. A ani jsem nemluvil o žádných filtrech. Taky mám rád upřímnost (dokonce úplně zahrvuju samply bicích i na moderní metal), ale některý rozhodnutí těhle lovců upřímnosti jsou zbytečně hloupý a přitom by stačilo tak málo jako rozpanit rytmiky na strany, případně jednu nahrát podruhý a rozpanit a mluvil jsem o ekvalizéru, aby udělal prostor base ve spodkách. To je všechno.
Ale je obrovskej mezi lo-fi nahráváním a vysráním se na postprodukci. (musel jsem to zdůraznit, protože mi to přijde dost důležitý
) Varg nahrával špatným vybavením schválně, nevim jak to bylo u Quorthona, ale nejspíš nic jinýho neměl. Nicméně oba s tim zvukem pracovali v postprodukci. Jako nevim, která kapela nahraje hromadu nástrojů a pak to bez jakýchkoliv úprav vyhodí ven.
Na druhou stranu, nebudu lhát, moc blackmetalu jsem nedělal, snad jen
tohle, ani nejsem žádnej každodenní posluchač black metalu, zbožňuju Burzum (1996 - 2012) a Agalloch. Pak mám rád Dornereich a první Dimmu Borgir (a pak několik dalších alb, i když absolutně nesnášim kopák). A pak další kapely, který třeba ani nemusíš považovat za black metal jako Falkenbach, Aquilus, Myrkgrav nebo Forefather. Ale kteroukoliv z těch kapel poslouchám (pro tebe možná sračky), všechny jsou poslouchatelný, mají vyrovnaný pásmo, nehouká ti to do hlavy (tzn. nemaj nezkrocený nižší středy), protože taková muzika je spíš otravná než cokoliv jinýho. Od toho je mimochodem mastering. Při míchání to máš nějak smíchat a při masteringu srovnat pásmo, aby se ta skladba dala poslouchat na co největším počtu zařízení co nejvěrněji. On upřímný zvuk nebude nikdy upřímný, protože nikdy nebude hrát z upřímných repráků. Takové totiž neexistují.
Btw. díky za Bathushku.
EDIT: Jo a za "upřímný" zvuk považuju třeba ranný Agalloch, kterej nechával i technický nepřesnosti. V tom vidim dobrou upřímnost, sám jí při svym nahrávání využívám (dokonce to mám na Soundcloudu napsaný).