Na letošním ročníku Metalgate Czech Death Fest 2011 byli hlavními headlinery řečtí metalisté . Vyzpovídala jsem frontmana
Sakise, se kterým jsem byla domluvená již z jejich prvního letošního koncertu v ČR v Brně. I přes hezké počasí měl na hlavě čepici a přívětivě mě přivítal.
Když jste začínali jako kapela, hráli jste grindcore. Proč?Protože tenkrát jsme byli do té hodně hlučné muziky, poslouchali jsme ty starý zničený pásky, grindcore se nám líbil. A pořád styl muziky měníte.Snažíme se zlepšovat, jít dopředu. Přicházet s něčím novým. Pro mě je jednoduché vzít kytaru a napsat něco nového. Ale nemá to smysl, když se člověk nezlepšuje.Takže je to váš přirozený proces.Jo, to je moje osobnost. Vždycky se snažím nacházet nové a nové věci a možnosti v životě. Mám rád změnu, ale vždycky pamatuju na svoje kořeny.A plánujete nějaké změny v budoucnu?Ano.. ale pořád to bude metal. pořád to budou Rotting christ- melodie a tak. Pořád dávám do hudby mou osobnost, ale také svoje myšlenky, nápady. Ještě tak rok a můžeme natáčet nové album a jsem si jistý, že bude ještě lepší, než ty předchozí.A co si myslíte o křesťanství?Jsme proti němu. Ale není to jen o křesťanství, jde o všechny náboženství.Máš nějakou osobní zkušenost? To ani ne. Myslím, že náboženství je pro slabé lidi, protože je do něčeho tlačí. Nutí je chovat se nějak. A já nechci, aby mi někdo jiný říkal co mám dělat v mém životě.Nemyslíš, že je důležité věřit v něco?Jistě, že ano. Nepopírám, že se někdy cítím zvláštně, když hledám pomoc a nemůžu jí najít,protože nikomu nevěřím. Jenže pak se zakousnu a zvládnu všechno sám. To beru jako velký krok kupředu.Četl jsi někdy bibli?Jo, četl. A některé věci jsou v ní dobré. Ale pořád platí že se mi nelíbí představa, že by někdo jiný měl říkat, jak se mám chovat.. Nevěřím v Ježíše Krista. A můj názor je takový, že bible nás krmí jen nějakými příběhy… Blbostmi.Měli jste nějaké neshody s Megadeth z roku 2005, co si o tom myslíš?Nikdy jsem neměl rád Megadeth. Respektuju, že něčemu věří. Ale tohle nemá co dělat s metalem. Metal je svoboda, metal je volný způsob vyjádření se. Metal není, když ti zakazují věřit v něco, v co věříš.Další otázka. Myslím,že všechny texty jsou tvoje..Na posledním albu ano. U nich záleží na tom, jak se cítím, vyjadřují situace, liší se album od alba. Jsou to moje osobní názory, postoje. Není to satanistické, jak si mnozí myslí.Někdy možná, ale není to něco jak k***a (jsem sprosťák) Ježíši, chcípni. Je to esoteričtější. Snažím se psát texty tak,aby člověka chytly.Odkud jsi čerpal inspiraci pro texty posledního alba?To jsem si řekl, že jsem voják, uprotřed bitvy. Protože každý den je vlastně bitva. A já se sažil zachytit pocity toho vojáka, ja se může cítit během boje. Takže jsem je adaptoval do muziky.
Co znamená jméno posledního alba?Destrukce- ve starořečtině.Poslední album je z roku 2010. Máte už materiál na další?Minulý týden jsem začal psát nový materiál a vždycky mi to zabere tak 1 rok. Najít nápad, vytvořit něco nového.Bude to zas o bitvě?Já nevím. Nemyslím si, protože se to vždycky mění. Takže to je to, co poslední dobou dělám. Hledám námět, něco, co bych mohl zpracovat.A když píšeš texty, už máš v hlavě i jejich melodii?Ano, to je přesně to, o co se snažím. A je to docela těžké, když člověk napíše 11 alb a 12. má udělat.A které album si myslíš, že bylo nejúspěšnější?To poslední asi. Ale jistě,že jen v určitých místech. Tak je to vždycky. Někde jsi známý, někde ne.Jste pořád na tour?Ne tak uplně. Byli jsme na 4 tour, 3 po Evropě, jedna po Americe. Teď jedeme festivaly.Právě jste se vrátili ze států. Myslíš si, že američani vaší hudbě rozumí?Ne tolik. Nedávno jsme se vrátili z tour, kde jsme byli headlinery. Nechci říct, že američani jsou špatní. jsou to dobří fanoušci. Jen nejsou jako v Evropě. Evropani jsou o mnoho víc do metalu. Američani samozřejmě taky, ale do toho jejich. Takže někdy nemůžu rozumět pocitům evropské kapely. Ale náš styl se jim líbí.A kde jste koncertovali v USA?San Francisco, L.A, Chicago- velká města.A jaké byly koncerty?Někdy je kapela nucená hrát i v malých klubech. Například ti řeknou, že v pondělí hraješ v Texasu. A tam musíš udělat stejnou show jako v LA. Musíme zaplatit našim lidem, dopravu atd.Takže hrajem i v malých městech - třeba v tom Texasu. Show pro 50 lidí. Ale tak tam je to normální, viď.Oni mají radši metalcore, ne?Ale i metal. Jen ne v takové míře jako my v Evropě.Je hodně těžké hrát každý den?Ano. Proto už nekouřím ani nepiju, protože to musím zvládnout. Co si myslíte o vašem poslední koncertě u nás, v Brně?Mám to tu rád. Hráli jsme tu i loni a reakce na nás jsou příznivé. Čechům se metal líbí, zvlášť posledních 5 let jsem zaregistroval nárůst našich fanoušků u vás.Osobně mě překvapilo, jak byl brněnský klub malý.To sice jo,ale byl dobrý zvuk, dobrý lidi.Spolupracovali jste taky se spoustou muzikantů. S kým se vám pracovalo nejlíp?Je pravda, že jsme spolupracovali s hodně lidma nebo kapelama. Na všech je něco dobrého i něco špatného. Nemůžu říct, kdo je nejlepší, protože všichni to jsou mí přátelé, strávili jsme spolu dobré chvíle.. Je to velice těžké. Měli jste s některými problémy?Vlastně ani ne. Ne nějaké velké problémy. Jistě, že se někdy nějaké najdou, s některými lidmi je těžké spolupracovat- někteří jsou alkoholici. Ale když to vezmeme všeobecně, žádné problémy jsme nikdy neměli.Dobře, to je ode mne všechno.Moc díky, že sis udělal čas.Bylo mi potěšením.