František Bardon

neboli Mistr Frabato

Diskuse o všech možných filosofických disciplínách, vlastní filosofické úvahy atd.

Moderátor: Moderátoři

František Bardon

Příspěvekod sheVcza » 20. březen 2009, 15:19

Mistr Frabato
Obrázek

Dostal ten nejtěžší úkol - zasvětit lidstvo do tajných a pro společnost dávno zapomenutých nauk. Nebýt komunistů, málem by se mu to i povedlo. (vysvětlení níže v textu)

Dovolím si do nové sekce věnované filosofii napsat menší článek o jednom z největších okultistů a hermetiků dvacátého století.
František Bardon se narodil 1. prosince 1909 v Opavě. Zpočátku šlo o normálního chlapce, prožil normální dětství, studoval zámečnictví, ale kolem 14 let se mu začala měnit povaha, charakter a dokonce se mu změnilo i písmo, nad čímž se podivili i jeho učitelé. Názory na to, co se s ním tenkrát stalo, jsou různé. Říká se, že do něj inkarnovala vyšší bytost s jistým posláním (popisuji v dalším odstavci). Tak či tak, Bardon si začal všímat, že má nadpřirozené schopnosti, jako například divinaci.

Mistr Frabato (jeho pseudonym), dostal od Bratrstva Světla nelehký úkol, a to přesvědčit lidstvo o existenci nadpřirozených sil. Pořádal proto různé přednášky po světě, předváděl lidem věci, o kterých každý normálně pochyboval a zavrhoval je. Dokazoval společnosti, že pomocí těchto sil je možné taky léčit (sám Bardon například dokázal vyléčit rakovinu 2.stupně). Tyto aktivity vedly k tomu, že se brzy stal terčem "Lóže FOGC" (Freimaurerischer Orden der Goldenen Centurie - Řád Svobodných Zednářů Zlaté Centurie). FOGC (kteří jsou mimochodem silní uctívači Bafometa) i přes to, že ovládali taky tyto síly, se snažili společnost přesvědčovat o pravém opaku toho, co předváděl Frabato - čili že jsou to výmysly. Důvod byl prostý. Tato Lóže si sobecky šla za svým cílem i přes mrtvoly. Jejich styl zabíjení nebyl klasický, ale právě pomocí těchto sil (smrt vypadá například jako srdeční mrtvice apod.). Proto pro ně bylo výhodné, aby tomu lidi nevěřili a oni nebyli obviňováni - což se jim velmi dařilo. Frabato byl několikrát vystaven jejich útoku, ale díky ochraně Bratrstva Světla odolával. Nakonec ale musel utéct z Německa, kde pobýval, zpět do Čech.

Tady začala druhá část Frabatova života. Dostal od Bratrstva nový úkol - sepsat první čtyři listy knihy moudrosty do čtyř knih a první část páté jako dodatek. Byl to jediný způsob, jak podat lidstvu pravdivý postup k zasvěcení do těchto nauk. Během tohoto úkolu si Frabato hodně vytrpěl. Díky jeho schopnostem se o něj začal zajímat Hitler, který mu sliboval vysoké úřady ve své vládě, pokud bude své schopnosti používat pro dobro Třetí říše a pomůže mu díky nim vyhrát válku. Když mu Bardon odmítl pomoci, byl na jeho příkaz umístěn do koncetračního tábora, kde byl půl roku mučen. Mimochodem, Bardon měl Hitlera velmi prokouknutého. Ve "svém díle" Frabato o něm píše zajímavé věci. Kdyby byl zájem, můžu sem o tom víc napsat pro ty, kdo nečetli.

Po válce pomáhal pomocí nadpřirozených sil hledat pohřešované. Pracoval jako lékař v opavské nemocnici „U rytířů“, díky svým schopnostem dokázal léčit to, co normální lékaři nedokázali (například výše zmíněná rakovina). Komunistům se to nelíbilo, měli ho za podvodníka, a tak ho zatkli. Chytil starou chorobu, na kterou mu byly odepřeny léky, a tak 10. června 1958 umírá ve vězeňské nemocnici.

Co se týká jeho děl, první tři listy knihy moudrosti úspěšně vyšly, každý list jako jedna kniha. Ovšem čtvrtá (základ esoterické hermetiky) byla zabavena při Frabatovém zatčení a s největší pravděpodobností i zničena. Fragment tohoto listu se nachází sice v díle "Frabato", ale jde opravdu jen o malou část. Ona kniha "Frabato" obsahuje kromě Bardonového životopisu taky jeho poznatky kolem Hitlera, Lóže FOGC a Bratrstva Světla.

Četl někdo jeho díla? Pokud jo, co si myslíte o jeho poznatcích okolo Hitlera, FOGC a Bratrstva Světla?
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Pohlaví: Muž Muž
Věk: 36
Blog: Zobrazit blog (6)
Aktivní v kapele: Vyzj

Re: František Bardon

Příspěvekod hellbooster » 20. březen 2009, 16:26

Tak ja som na mojej ceste k mágii dávnejšie čítal jeho knihy, a to "Klíč k opravdové kabale", a skvelú knihu pre každého, kto sa chce v tomto dostať ďalej - "Brána k opravdovému zasvěcení". Odporúčam každému... inak pekne napísaný článok a to s tým FOGC by malo byť popísané v knihe "Frabato", čo je jeho autobiografický román a rád by som sa k nemu raz dostal... Inak pre mňa je F. Bardon významná osobnosť.
hellbooster
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Příspěvekod sheVcza » 20. březen 2009, 16:43

Nejsi sám, pro koho je to významá osobnost. :) "Brána k oprovému zasvěcení" je vlatně první list z výše zmíněné knihy moudrosti. "Klíč k opravdové kabale" je třetí, ještě je jedna kniha - "Praxe magické evokace", což je trošku rozsáhlejší dílo než zbylé dvě, a jedná se o druhý list z knihy. A jak jsem psal, v knize "Frabato" je část čtvrtého listu.. Doporučuji si sehnat. :)
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Gore » 20. březen 2009, 18:34

od Bardona mam prve tri knizky, ale jeho styl zdelovania informacii je pre mna uplne necitatelny... nehovorim, ze tam keca blbosti, ale ja ked to citam, je mi na grc... :-\
Sorrow ever awaits on joy.
Skrytý obsah
Minutáž hudby načítaná z Last.FM (overall):
Obrázek
Gore
Globální Moderátor
Globální Moderátor

Věk: 34

Příspěvekod sheVcza » 20. březen 2009, 18:46

Co ti na tom konkrétně nesedí?
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Gore » 20. březen 2009, 18:53

nic konkretne, proste to mi je z toho feelingu jasne, ze to jaksi neni 'moja cesta'... ze mam robit ine veci :)
Skrytý obsah
Obrázek
Gore
Globální Moderátor
Globální Moderátor

Příspěvekod Majk » 20. březen 2009, 22:21

Chorne píše:nic konkretne, proste to mi je z toho feelingu jasne, ze to jaksi neni 'moja cesta'... ze mam robit ine veci :)

Ono celý hermetismus a různé ty věci okolo vychází víceméně ze semitské tradice a někomu to nesedí, mě moc taky ne, osobně radši zkoumám indoevropské tradice.

...plus teda přírodní náboženství, příjde mi to takové čistší, než tak kostrbaté a zbytečně složité konstrukce, jako je třeba kabbala.
Majk
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Věk: 39

Příspěvekod sheVcza » 20. březen 2009, 23:45

No tak samozřejmě každému vyhovuje jiná cesta. :)
Vychází se semitské tradice? No nevim teda. :) I když se třeba taková kabala spojuje tak moc se židovstvím, tak židé tyto nauky převzali vlastně od egypťanů. A ti je zase (údajně) mají od atlanťanů. :)

Osobně jsem ale taky víc nakloněný k přírodním náboženstvím, ale já si stavím spíše eklektický postoj, než abych striktně uznával jednu jedinou cestu. :) Proto mi asi tak vyhovuje Wicca, jelikož i když vychází víceméně z tradic keltů, germánů nebo řeků, tak čerpá taky z kabaly a hermetismu.
Ale tak to už jsme uplně někde jinde od Frabata. :D
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Majk » 21. březen 2009, 21:59

Já věděl, že se mi ten Egypt někdo vytkne, bohužel mě to napadlo pozdě :-( Jsem to měl vyjádřit přesněj, jako semitohamitská tradice. No a ti Hamité jsou ti Egypťani.

Jinak to Bratrstvo světla mi přijde teda už trochu jako přeplesk. By mě zajímalo, která lóže by si dala tak blbý název. Si to snad fakt přečtu :D
Majk
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Příspěvekod sheVcza » 21. březen 2009, 22:48

Majk píše:Jinak to Bratrstvo světla mi přijde teda už trochu jako přeplesk. By mě zajímalo, která lóže by si dala tak blbý název. Si to snad fakt přečtu :D

Moment moment, Bratrstvo Světla není Lóže. :) Lóže mají zednáři (99 Lóží po světě po 99 členech). Bratrstvo Světla není žádná organizace, spolek nebo lóže jako například FOGC, v podstatě není ani materiální, nýbrž duchovní, i když se její členové mohou nacházet na zemi mezi lidmi jak Bardon.
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Gore » 22. březen 2009, 0:45

este k tomu Egyptu, je to doveryhodna informacia? lebo cital som Hermetizmus od Kozaka a ten pise miestami dost velke hovadiny :lol: tak neviem, ci mam verit tym jeho dokazom, ze je to vlastne pozostatok z Egypta, lebo vlastne on o sebe Kozak tvrdi aj, ze je inkarnacia nejakeho egyptskeho knaza, ktory s tymito hermetickymi textami pracoval :lol:
Skrytý obsah
Obrázek
Gore
Globální Moderátor
Globální Moderátor

Příspěvekod sheVcza » 22. březen 2009, 0:53

Hermetismus od Kozáka jsem sice nečetl, ale v hodně jiných knihách jsem se s touto informací setkal, takže si myslím, že na tom něco bude. :)
sheVcza
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Majk » 22. březen 2009, 7:54

Chorne píše:este k tomu Egyptu, je to doveryhodna informacia? lebo cital som Hermetizmus od Kozaka a ten pise miestami dost velke hovadiny :lol: tak neviem, ci mam verit tym jeho dokazom, ze je to vlastne pozostatok z Egypta, lebo vlastne on o sebe Kozak tvrdi aj, ze je inkarnacia nejakeho egyptskeho knaza, ktory s tymito hermetickymi textami pracoval :lol:

No on Kanaan (v podstatě část Sýrie, pak Libanon, Palestina a Izrael.) byl nějakou dobu součást egyptské říše, tak je dost pravděpodobné, že ti Židi od nich leccos odkoukali. Ale třeba ve Starém zákoně (který je společný křesťanství i judaismu) jsou mimo narážek na egyptskou mytologii, odkazy až ke starým Sumerským pramenům (Noe se víceméně pod jiným jménem objevil už v Eposu o Gilgamešovi a ještě v jednom mýtu o Atrachasísovi).

Takže bůhví, kde tu kabbalu vlastně vzali. Ono už samo to jméno je odvozené od slovesa pro "přijetí", což taky leccos může napovědět.
Majk
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Příspěvekod Helios » 22. březen 2009, 14:11

František Bardon je opravdovou osobností, která si rozhodně zaslouží pozornost každého,kdo se zajímá o duchovní rozvoj.
Všechny jeho díla jsou úžasná a poskytují člověku srozumitelnou formou podaný návod k tomu, jak pracovat na zdokonalování své vlastní osobnosti.
Myslím, že Brána k opravdovému zasvědcení není po obsahové stránce nijak složitě formulovaná, ba právě naopak. Vždyť právě s tímto záměrem ji Mistr napsal. Jak sám čtenáři sděluje v úvodu,napsal jí tak, aby byla pochopitelná i pro obyčejného člověka.
Literaturu tohoto druhu je třeba studovat a také je dobré přistoupit k praktické realizaci. Chápu, že pokud se někdo setká s určitými informacemi o jejichž existenci neměl ani tušení úplně poprvé, může z toho být z počátku tak trochu zmatený.Chce to čas a také třeba někoho, kdo již má na tomto poli nějaké zkušenosti.
Někdo si také třeba řekne,že takové věci nejsou možné. Já myslím, že kdyby tomu tak bylo, asi by tyto knihy F. Bardon nikdy nenapsal. On sám byl ve své pravé podstatě Nanebevzatý Mistr inkarnovaný v lidském těle(osobě F. Bardona) jehož úkolem v této inkarnaci bylo dát lidstvu možnost uspíšit svojí Duchovní evoluci již zde na Zemi.
Patrně to měl jako dokonalý Duch o něco snažší pokud jde o realizaci jím předložené Hermetické zasvědcovací soustavy,nicméně můj názor je ten, že i kdyby se člověku podařilo zvládnout alespoň její první tři stupně,tak lze hovořit o úspěchu.
Human stupidity has no limitation.
Helios
Arch Articulus
Arch Articulus

Aktivní v kapele: Bequest

Příspěvekod Gore » 22. březen 2009, 18:39

to, ze bol nejakou inkarnovanou vyssou bytostou, je len spekulacia ;) niekto by mozno povedal aj "blbost"...
no, prvykrat som sa pokusal Bardona citat asi pred 3 rokmi a moje pocity ohladom neho sa odvtedy vobec nezmenili... ale zdoraznil som, ze si nemyslim, ze pisal blbosti alebo ze jeho cvicenia su nerealizovatelne, sam som zvladol vtedy myslim 2. stupen, potom ma to prestalo bavit...

Majk> ano ano, v semitskych nabozenstvach su influencie od Sumerov dost zjavne... hovori sa aj o hermetizme, ono vlastne vraj krestanstvo vzniklo priamo z hermetickych nauk (ktore zacal v istej ucelenejsej forme rozsirovat Jezis), krestanstvo sa neskor rozsirilo aj do Rima (myslim, ze kol 3. stor.), tam ale nabralo postupne politicky upravenu formu, ktora s povodnym krestanstvom mala spolocne stale menej, zato ale vyhovovala vladcom... povodni krestania boli prenasledovani, kazdopadne povodne ucenie sa nepodarilo zadusit a tak vznikol gnosticizmus... btw, okrem toho, ze rimania vedome prekrucovali niektore body krestanstva tak, aby sa im hodili, robili aj vela chyb pri preklade (taka mala pikoska - vraj v hebrejcine bola Panna Maria "panna" v zmysle "mlade dievca", do grectiny sa prelozila este stale ako "mlade dievca", ale v latincine znamena "virgo" uz len "panna"...)
Skrytý obsah
Obrázek
Gore
Globální Moderátor
Globální Moderátor

Pozvánka

Příspěvekod Nubian » 3. srpen 2012, 11:02

Zdravím, pokud by měl někdo hlubší zájem o Františka Bardona, mohu ho pozvat na fórum frabato.cz. Středem našeho zájmu je nejen praxe, ale také povšechná historie hermetismu.
Nubian
Novicius
Novicius

Zpět na Filosofie