Dříve než začnu plnit toto téma mými názory na tyto dvě osoby, přidám odkaz na stránky, kde jsou nejen zahyceny podrobně události, kterými se bratři "proslavili", ale i pár rozhovorů, dokumentů a odkazů na publikace (Všiměte si obálky americké verze knihy, kterou napsala dcera Josefa... Five Friends! 20000 Enemy Troops and the Secret... ).
http://www.totalita.cz/odbsk/odbsk_masin.php
Jak píší i zahraniční noviny, národ je rozdělen. co se týče názoru na to, zda byli tito dva hrdinové, či vrazi. Druhé skupině musíme nechat to, že se fakticky nemýlí, neboť bratři skutečně vraždili. Bylo to ale opodstatněné a správné? Tady už jsou lidi v rozporu. Každý máme hranici toho, co je adekvátní, někde jinde. Dle mého názoru ale záleží na tom, jak položíme otázku...
Zasloužil si komunismus, aby se proti němu bojovalo silou a ne jen skrze tužku a papír a slova?
Každý si řekne po svém, já ale položím otázku jinou:
Zaslouží si bratři Mašínové, aby byli zváni hrdiny? A proč zrovna oni?
Dle mého názoru je hrdina někdo, kdo udělá něco pro jiné bez ohledu na to, co ho to bude stát. Josef a Ctirad si to ale podle mě vyložili jinak.
Tak, že udělají něco pro sebe, bez ohledu na to, co to jiné bude stát.
Já jsem totiž přesvědčena, že to nejsou jen vrazi, ale sobečtí fanatici, kteří jsou prohlášeni za hrdiny národa, který jim je ukradený, kterým pohrdají. Svá přesvědčení opírám o rozhovory, které si můžete přečíst v prvním odkaze a dále tady:
Ctirad
Josef
Čiší z nich nenávist nejen ke komunismu, ale k celé vlasti. Josef, který se představuje jako Džou Mejšn by byl rád, kdyby Amerika tvrději prosazovala demokracii v totalitních režimech, dokonce by sám rád poslal své dcery do armády. Lidi, co jsou proti těmto válkám, nazývá parazity. Ctiradovi zase vadí, že by nemohl, až sem přijede beztrestně rozšlapat do krve každého komunistu, co by s ním hovořil.
Toto nejsou hrdinové, vždyť oni se v tom násilí úplně vyžívají.
Ctirad v rozhovoru na totalita.cz NA OTÁZKU "Věříte, že se má proti komunismu bojovat za každou cenu?"
řekl:
Podívejte, říká se, že Češi trpěli pod komunistickým režimem. Ale já jsem si spočítal, kolik padlo Američanů v bojích proti komunismu v Koreji, ve Vietnamu. Procentuálně k počtu obyvatel je to víc, než násilně zemřelo v Československu za 40 let komunistické vlády. Jak si Česko tu svobodu zasloužilo?
Jako kdyby záleželo jen na tom, kolik bylo mrtvých...
Josef zase označuje chartisty za losery, jen proto, že nikoho nezabili?
Ještě si neodpustím komentář k otevřenému dopisu Josefa Mašína V. Havlovi:
Hýří tam pokrytectvím...
1. Cituje na začátku Čapka
ANO věrný své zemi není a nikdy nebyl a násilí se mu také líbilo vždy."Kdo byl věrný, je věrný i teď, kdo nenáviděl, měl v sobě nenávist vždycky..."
2. Vyčítá Havlovi, že napsal Olze, že má raději americké cigarety než české. Džou asi nechápe, že sám nevyměnil jen cigarety, ale celou zemi.
3. Vadí mu, že Havel upřednostňuje zmatky na Balkáně před zmatky v ekonomice ČR, zatímco jeho bratr upozorňuje na to, že čechů padlo procentuelně méně než američanů
4. Vyčítá Havlovi, že nechce vrátit církvi peníze s tím, že by je využila na charitu... vážně je tak naivní?
5. Odkazuje se na bibli, s tím, že se má proti zlu bojovat zlem, ale z toho je jen vidět, jak povrchní znalost bible má neboť v bilbli se sice píše, oko za oko zub za zub, ale ve starém zákoně, načež nový zákon říká:
Mt 5,38-48
Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko a zub za zub'.
Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou;
a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť.
Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě.
Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej.
Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.'
Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují,
abyste byli syny nebeského Otce;protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé.
Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž?
A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž?
Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.
13. 8. Ctirad Mašín zemřel. Včera se konal jeho pohřeb a ministr Vondra odletěl spolu s delegací vládním speciálem na tento pohřeb aby bratry vyznamenal. Podle mě další zbytečně utracené peníze... V TV celý den smutně oznamovali úmrtí Ctirada, mluvili o tom, jak i zahraniční noviny psali o tom, jak odešel hrdina. Vondra a Nečas hýřili slovy uznání...
Další články k tématu:
Vondra poletí speciálem na Mašínův pohřeb
Rozhovor se synem zastřeleného účetního
CO SI O TOM VŠEM MYSLÍTE?
PŘIJDOU VÁM JAKO HRDINOVÉ?
ZASLOUŽÍ SI MEDAILI?