PETICE

Diskuse o tom, co se dnes děje jak u nás, tak ve světě.

Moderátor: Moderátoři

Re: PETICE

Příspěvekod littlewitch » 25. červenec 2008, 7:59

Viem,že to nie je moja vec,veď napokon žijem na Slovensku a vaše zákony mi môžu byť ukradnuté,ale mám rada psov a chcem len toľko..mňa tiež niekoľkokrát pohrýzol pes aj malý aj veľký ale nikdy som na nich nezanevrela...a dokonca vlastním hodne nebezpečné zviera... :) /polovlk/bývam na dedine,psov je tu hodne a dokonca aj také rasy,ktoré by niektorí označili za bojové a viem ,ako tí hafanovia na vodítku trpia..neďaleko môjho domu je už vlastne koniec obydlí,tak tam chodia psíčkari veľmi často..a púšťajú si psov z vodítka dole..a na tých zvieratách je až radosť pozerať,ako sa potom tešia..veď sú to živé tvory...a sú tu len okamih s nami...prečo ešte aj im robíme zo života spleť zákonov a zákazov...
možno trochu naivný názor,ale môj..
Obrázek
Až raz odídem...vrátim sa ako anjel smrti, aby sme boli navždy spolu....a bolesť sa stratí...
Skrytý obsah
Obrázek
littlewitch
Metallum Moderátorka
Metallum Moderátorka

Pohlaví: Žena Žena
Věk: 50
Blog: Zobrazit blog (7)

Příspěvekod russel » 25. červenec 2008, 16:02

Mohu se zeptat těch co tady argumentují, že je taky pokousal pes a nezanevřeli na ně, zda by sdělili jak a v jakém rozsahu je onen dotyčný pes pokousal a jestli vůbec byl váš či vašeho kamaráda nebo úplně cizí. Je kousnutí a kousnutí.
Osobně nemám vůbec zájem na tom, aby zpoza rohu vyběhl nějaký pes a napadl mě (což se děje) a myslím, že nepatřím mezi skupinu lidí "pomalejsich, kteri jsou zvykli verit zpravodajstvi na Nove" a hned zatracoval celé psostvo. Naopak, sami máme psa čili bych si dosti protiřečil.

A pořád nechápu proč do toho pletete Novu a její zprávy. Tak buď řešíme zda má pes být na vodítku nebo ne a nebo způsob podávání zpráv na Nově. Dle mě spolu ani jedno nesouvisí, jelikož jak věřím tak ze zúčastněných tu není nikdo kdo by se na nějaké jejich zpravodajství odvolával či jim věřil, natož to používat jako argument do diskuse.
Asi jako kdybych řešil bezpečnostní situaci na silnicích a vložil do toho způsob prodeje a reklamy prodejců aut.
Obrázek Obrázek
russel
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Pohlaví: Muž Muž
Věk: 38

Příspěvekod Darill » 25. červenec 2008, 17:14

Nečetl sem místní diskuzi, tak pardón, kdybych někoho opakoval...
Tahle petice je další z mnoha nesmyslných snah někoho zviditelnit se. Nikdo na vysokých postechtakovémuto cáru nebude věnovat pozornost, jen si skupinka několika lidí zanadává, jak máme špatnou vládu... Vždyť jen ta forma je naprosto k smíchu, hlavně ta slova psaná kapitálkami naprosto účelově podstrkují čtenáři naprosté nesmysly...je mi z toho na blití...

Dovolil bych si předpokládat, že tato iniciativa se týká hlavně obyvatel bytů ve větších městech, protože ti co mají svého psa na zahradě nemají důvod prudit, že se jejich pes nemůže proběhnout. Tito "bojovníci za práva psů na pohyb" by se nejdřív měli zamyslet, jestli náhodou to, že jejich ukřivděný miláček tráví většinu času zavřený v obývycím pokoji 3x5 metrů. Není tohle ten "desocializující" a "omezující" prvek? to, že tento pes bude moct běhat svobodně po městě a znečišťovat svými výměšky okolí a otravovat kolemjdoucí, kteří rozhodně nemají náladu na to, aby je otravoval něčí pes, už rozhodně onoho psa nezachrání od toho, na co tato "petice" upozorňuje.

Doporučil bych tedy autorům petice: "vadí vám, že váš pes nemůže volně běhat po městě? NEMĚJTE PSA! (a přemýšlejte, než zase vypustíte z klávesnice podobný populistický blábol :lol: )"
Darill
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Věk: 35

Příspěvekod Lord Vader » 25. červenec 2008, 20:20

Tak za prvé, vždy jsem byl zastánce většinového mínění o tom, že pes do paneláku nepatří a že na vesnici s výběhem je psovi lépe. dnes vím, že je to blbost, ve většině případů jsou na tom psi ve městech lépe (sám bydlím na vesnici a mám vlastní dům se zahradou) a to proč? Pes je až na malé vyjímky smečkové stvoření pro kterého je nejpřirozenější život se svou smečkou, oproti volně puštěnému psu, který smutně celý den běhá kolem plotu a by byl večer zavřen do kotce stím, že má přece dostatek pohybu.
Znám tisíce příkladů dog chovaných v bytě, které svůj život tráví se svou lidskou smečkou, jsou brány společně na vycházky, na cvičáky, na výlety....jsou nedílnou součástí smečky, kolik takových psů znáte z vesnic?
Za druhé, mi teda petice nepřijde zbytečná, spíš naopak se mi jeví názory některých opravdu podivné. Když ho vemu ven tak ho rozhodně nehodlám mít na vodítu...je to kravina....košík? ano budiž, to beru.
Za třetí, z devadesáti procent je za kousnutím psa člověk, čili k čemu vlastně zákon je? Zamezí snad tomu aby psi míň kousali? Nebo že budou míň agresivnější?...ne!
A že s tím nesouvisí media? tomu snad může věřit jen ..... . Řekl bych, že to rozpoutali právě ty média.
Lord Vader
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 47

Příspěvekod Lord Vader » 25. červenec 2008, 20:24

Vyjádření Ústřední komise pro ochranu zvířat k problematice vedení psa na vodítku
v novele zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů

Ústřední komise pro ochranu zvířat je gestorem zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon na ochranu zvířat proti týrání“) a také je podle tohoto zákona příslušným orgánem ochrany zvířat a doporučuje opatření a koordinuje plnění úkolů na úseku ochrany zvířat.

V poslední době se opakovaně objevily zavádějící a nepravdivé informace v souvislosti s probíhající novelizací zákona na ochranu zvířat proti týrání a ukládáním pokut za nevedení psa na vodítku, zejména jejich výše. Z tohoto důvodu přijala Ústřední komise pro ochranu zvířat následující vyjádření s cílem vyjasnit některé medializované otázky.

Nejčastěji prezentovanou mylnou informací je to, že v případě schválení novely zákona na ochranu zvířat proti týrání bude uložena za nevedení psa na vodítku pokuta 50 000 Kč. Především je nutné zdůraznit, že 50 000 Kč představuje horní hranici pokuty, kterou by bylo možno uložit za nevedení psa na vodítku. Spodní hranice pokuty není stanovena, nic tedy nebrání obci uložit pokutu např. ve výši 100 Kč nebo 1000 Kč. V praxi se vůbec nepředpokládá, že by byla používána tato horní hranice. Její role je preventivní a výchovná. Jako dosud budou používány především jiné způsoby řešení přestupku. Je také možné uložit pouhé napomenutí nebo od uložení sankce upustit, jestliže k nápravě pachatele postačí samotné projednání přestupku.

Na základě přestupkového zákona se vždy musí přihlédnout při určení druhu sankce a její výše k závažnosti přestupku, zejména ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům, k okolnostem, za nichž byl spáchán. Nemůže tedy dojít k tomu, že by za pouhé nevedení psa na vodítku, při kterém nedojde k ohrožení zdraví psa, jiných zvířat a osob, byla uložena pokuta 50 000 Kč.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že dané ustanovení dopadá také na případy, kdy někdo opakovaně či soustavně nechává větší skupinu psů na veřejném prostranství bez vodítka a tato skupina psů pak ohrožuje lidi a jiná zvířata. Při opakovaném, soustavném porušování povinnosti vést psa na vodítku, kdy dochází v důsledku této skutečnosti k napadání osob a jiných zvířat, a nebyla zjednávána náprava stavu ani přes dříve uložené pokuty, lze uvažovat o uložení pokuty ve větší výši. V médiích se pravidelně objevují případy, kdy pes bez vodítka způsobí člověku vážná poranění, v takových případech jsou pak veřejností požadovány vysoké tresty.

V současné době je možné uložit za nevedení psa na vodítku pokutu až do výše 20 000 Kč. Případy, kdy by přestupkové orgány pokutu v této výši uložily, se však v praxi nevyskytují. Poměrně často je také ukládáno napomenutí nebo bloková pokuta, její maximální výše je 1000 Kč.

Důvodem této úpravy je skutečnost, že v případě ochrany zvířat je preventivní role a informovanost veřejnosti zvláště důležitá. Hlavním cílem právní úpravy na úseku ochrany zvířat proti týrání není sankcionovat chovatele či jiné osoby za porušení povinností stanovených právními předpisy. Hlavním cílem je stanovit podmínky chovu zvířat, které zajistí jejich větší ochranu a pohodu, a s těmito podmínkami seznámit chovatele zvířat a další osoby tak, aby k týrání zvířat nedocházelo. V oblasti ochrany zvířat má prevence, výchova, vzdělávání a informovanost nezastupitelnou roli. Prioritou je tedy funkce preventivní, nikoliv represivní. Újmu způsobenou zvířeti na jeho zdraví je těžké a někdy nemožné napravit.

Dále je nutné zdůraznit, že zákon na ochranu zvířat proti týrání sám nestanoví povinnost vést psa na vodítku, ani diskutovaná novela tuto povinnost nezavádí. Zákon na ochranu zvířat proti týrání stanoví v § 24 odst. 2, že obec může obecně závaznou vyhláškou upravit pravidla pro volný pohyb psů na veřejném prostranství a vymezit pravidla pro volný pohyb psů. Na tomto znění připravovaná novela zákona na ochranu zvířat nic nemění.

Záleží na rozhodnutí každé obce, zda takovou vyhlášku vydá či nikoliv. Povinnost vést psa na vodítku platí pouze v těch obcích, které za tímto účelem vydají na základě zákona obecně závaznou vyhlášku. Tyto vyhlášky jsou vydávány především ve větších městech. V obci, která vyhlášku nevydá, se mohou psi pohybovat bez vodítka na všech veřejných prostranstvích. Jestliže obec omezí nebo zakáže volné pobíhání psů na veřejných prostranstvích, například tím, že stanoví povinnost vést psa pouze na vodítku, musí rovněž konkrétně určit prostory, na něž se tato omezení nebo zákazy nevztahují, a kde je tedy volné pobíhání psů možné.

K otázce obecně závazných vyhlášek obcí zaslala Ústřední komise pro ochranu zvířat všem obcím dopis Tvorba obecně závazných vyhlášek o chovu a pohybu psů po veřejných prostranstvích z pohledu zákona č. 246/1992 Sb. Z tohoto dopisu citujeme: „Omezení pohybu psů povinným používáním vodítka na veřejných prostranstvích považujeme zejména ve velkých městech za užitečné, nejen z hlediska nechovatelské veřejnosti, ale i z hlediska psů. Ubude autoúrazů, zmenší se počet zaběhnutých psů, o které se musí postarat útulky, ubude vzájemných konfliktů mezi zvířaty, které končí zraněním, a sníží se počet nechtěně nakrytých fen.“

Toto vyjádření Ústřední komise pro ochranu zvířat není právně závazné a Ústřední komise jej přijala s vědomím, že výklad právních předpisů je v České republice oprávněn provádět pouze soud. Vyjadřuje však odborný názor Ústřední komise pro ochranu zvířat na tuto problematiku, a to podle právního stavu ke dni jeho zpracování.

červenec 2008
Lord Vader
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod russel » 25. červenec 2008, 20:42

Lord Vader píše:Za třetí, z devadesáti procent je za kousnutím psa člověk, čili k čemu vlastně je? Zamezí snad tomu aby psi míň kousali? Nebo že budou míň agresivnější?...ne!

Nezamezí, ale to taky není účelem těch vyhlášek, čili irelevantní poznámka.
Stejně jako by zákaz "volného" kouření v hospodách (volný pohyb psů) nezakazoval lidem kouřit (zákaz chovat či venčit psa), ale pouze chce ochránit tu druhou stranu, která se bránit nemůže (a narozdíl od nekuřáků, kteří můžou jednoduše odejít, ti napadení jaksi "odejít" nemůžou).
Jinak 10% je myslím i tak velké číslo a nevím jak pro tebe, ale pro mě je pořád lepší agresivní pes na vodítku, než bez něj.
A ještě mi nedá nereagovat na ty média. Mohu si prosím někde přečíst nějaký článek, kde se díky napadení člověka psem mysterizuje / hází do jednoho pytle všechny psy jako nebezpečná zvířata?
Obrázek Obrázek
russel
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Lord Vader » 25. červenec 2008, 22:29

Samozřejmě, čas od času se stane, že je někdo pokousán, buď svou vinou nebo (neumí se chovat ke psu, či špatně vyhodnotil situaci, je to koneckonců šelma né hračka) vinou nezvládnuté výchovy psa a vše je jaksi společností tolerováno jen do té doby, než se do toho obujou média která článek, pořad nebo šot zkreslí, viz. pořad na vlatní oči o psích zápasech. Společnost jaksi vezme za svůj názor, jakým je podáván. Taková dlouholetá masáž je hodně vlivná.
A článek o mysterizování či házení všech psů do jednoho pytle? Zrovna teď vyšla statistika o nejvíc kousajícím psovi a je to Jezevčík. Že je to malý pes? řekni to děcku pro které jeho zuby představují stejné nebezpečí jako pro dospělého vlčák.
Vždyť petice sama o sobě taková masáž o čemž svědčí vyjádření Ústřední komise na ochranu zvířat.
Upravuji procenta, né z devadesáti, ale ze sta procent je vina člověka.

Toto je můj názor, nikomu nepodsouvám, mě pes baví a beru ho jako součást své rodiny, byť je až na posledním místě žebříčku. Proto ten topic...koho se to dotklo, tomu se omlouvám.

Sem si vzpoměl na nedávné smrtelné napadení AD, která byla zastřelena, nikdo z nás tam nebyl takže neví co se tam ve skutečnosti stalo, nespekuluju, ale kulku by zasloužil majitel, nikoli to zvíře.
Lord Vader
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod russel » 25. červenec 2008, 22:48

Ze 100% vina člověka? Jedině pokud do "statistiky" počítáš i majitele, kteří neumí psa vychovat. Já osobně, je tam ale nepočítám, jelikož v důsledku je to stejně jedno, páč na to doplatí zase jenom ten druhý.

Mě pes též baví a taktéž ho beru jako člena rodiny (navíc už ho máme víc jak 15 let, čili já s ním vyrůstal) a ani si nedokážu představit, až tu jednoho dne nebude. Ale stejně jako řidič nebudu tolerovat piráty silnic, tak ani jako občan nechci být obtěžován cizími psi bez mého svolení.
Obrázek Obrázek
russel
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Lord Vader » 26. červenec 2008, 9:12

russel píše:Ze 100% vina člověka? Jedině pokud do "statistiky" počítáš i majitele, kteří neumí psa vychovat. Já osobně, je tam ale nepočítám, jelikož v důsledku je to stejně jedno, páč na to doplatí zase jenom ten druhý.

No právě, to se mi taky nelíbí, ale na to se tu naráží. Doplatí na to ten druhý a taky pes, nikdy né majitel který za tím vlastně stojí.
Tohle je bič na psy a né na nezodpovědné majitele a to mi právě vadí.

russel píše:Mě pes též baví a taktéž ho beru jako člena rodiny (navíc už ho máme víc jak 15 let, čili já s ním vyrůstal) a ani si nedokážu představit, až tu jednoho dne nebude. Ale stejně jako řidič nebudu tolerovat piráty silnic, tak ani jako občan nechci být obtěžován cizími psi bez mého svolení.

S tím se nedá nesouhlasit. ;)
Lord Vader
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod corpsegrinder » 23. prosinec 2008, 0:25

Souhladím s russelem, rozhodně nemám zájem na tom, aby se po ulicích proháněli volně psi...
corpsegrinder
Deditus Articulus
Deditus Articulus

Věk: 31

Příspěvekod Lord Nazgul » 8. srpen 2009, 1:16

Já sice psi rád mám, ale přesto, ať jsou na vodítku. Pokud je má někdo na dvoře nebo má zahradu, tak vodítko nepotřebuje a pokud je někdo chce mít na sídlišti, tak musí respektovat, že ne každýmu se líbí, když k němu přiběhne cizí vlčák a očuchává jeho oběd. sorry, ale je to tak. když je nechcete mít na vodítku, tak si je nepořizujte, a nemusíte se vůbec dohadovat o jejich utrpení. pokaždý, když jdu na procházku s přítelkyní, a potkáme nějakýho praštěnýho pudla nebo podobnou bezduchou přešlechtěnou rasu, a samozřejmě bez vodítka, co začne ňafat jak šílenej cvok, napůl čekám, kdy ke mě zezadu hrdinně přiběhne a rafne mě do nohy. nee, pardon, ale jednoznačně vodítka
Lord Nazgul
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 37

Příspěvekod Wulfrik » 11. srpen 2009, 15:47

Psa mám a osobně jsem pro to aby v obytných oblastech a místech kde se vyskytuje hodně lidí měli psi vodítka.Chápu že někteří lidé se jich bojí a snažím se to respektovat.Mě osobně se příčí když soused vypustí přes celou ulici psy a ti pak zaneřádí ledacos a motají se tam kde nemají.Jinak samozřejmě pes potřebuje nějakou tu volnost takže když chci aby se proběhl jdu do lesa a pustím ho.
Metal in heart ! In soul ! In mind !!!

Hněv pomine, nenávist v srdci zůstane.
Člověk musí často líbat ruce, které by nejraději uťal. (Dánská přísloví)
Wulfrik
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 36
Blog: Zobrazit blog (1)

Příspěvekod Ďáblův Žoldák 666 » 6. březen 2010, 12:04

Když má někdo psa mělby mu poskytnout nějakou volnost aby se proběch,ale s určityma mezema,Jak tu už bylo popsano v obydlených oblastech apod.Osobně nesnáším když někde furt chodim že psy na mě skáčou,štěkaj vrčej apod.Nevim proč ale psy mě nemaj rádi :) Přitom oni mě nevaděj,Krom toho jak otravuj :) Hlas pro vodítka :headbang:
"Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi".
"Nenávidím lidské bytosti".
"Totální mír lze dosáhnout jen totální válkou".
Ten na kom jest zlo pácháno,vždy druhým zlem oplácí.
Ďáblův Žoldák 666
Arch Articulus
Arch Articulus

Věk: 35
Blog: Zobrazit blog (3)

Příspěvekod Lord Nazgul » 9. březen 2010, 9:19

Je to tak, bohužel velká část majitelů pudlů tohle nerespektuje. A když pak vidím nějakýho takovýhohle naˇfajícího idiota, jak se jde vyprázdnit k našemu autu, mám chuť ho pěkně nakopnout. Ať s ipsá má kdo chce, ale ať respektuje, že ne každej se chce stát středem psí pozornosti.
Lord Nazgul
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod russel » 10. březen 2010, 10:56

"Majitelů pudlů"...že bych tě chytnul za slovíčko? :) Každopádně nesouhlasím, co tak pozoruju v mém okolí, tak bez vodítka jsou hlavně ta větší plemena. Ti co vytváří dojem "přátelského" psa. (a ono tomu v 90% skutečně je)
Obrázek Obrázek
russel
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Médea » 10. březen 2010, 11:12

Wulfrik píše:...Jinak samozřejmě pes potřebuje nějakou tu volnost takže když chci aby se proběhl jdu do lesa a pustím ho.

Na to bych si taky dávala bacha, kámošovi takhle zastřelil psa myslivec. A bylo to prý ještě štěně a žádnou zvěř neprohánělo.
Obrázek

"Right and wrong are not what separate us and our enemies. It's our different standpoints, our perspectives that separate us."
—Squall Leonhart
Médea
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Blog: Zobrazit blog (7)

Příspěvekod Lord Nazgul » 10. březen 2010, 12:41

To Russel: Pudla jsem uvedl za á) proto, že je z duše nesnáším, a beru je jako příklad neuvěřitelně hloupého,protivného psa, který všude otravuje a za bé) dogu bych si nakopnout nedovolil :D :D :D Ty jo 8-) ?
Lord Nazgul
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod russel » 10. březen 2010, 18:38

Však právě o tom píšu, ty zmiňuješ jedno konkrétní plemeno, a konkrétně s tímto já nesouhlasím. Alespoň teda já jsem v mém okolí snad ještě pudla bez vodítka neviděl nebo nevídávám. Myslím, že to je problém právě v těch velkých plemen a s tím souvisí i druhá věc, že mnohem raději uvidím pudla bez vodítka než jakékoliv velké plemeno bez vodítka.
Obrázek Obrázek
russel
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Lord Nazgul » 11. březen 2010, 0:11

Ok, napsal jsme "pudl" ale myslel jsem psa obecně. Podle mě prostě pes ve městě patří na vodítko, velikost nevelikost. Hryznout tě může vždycky, utéct taky a někam nevhodně vběhnout jakbysmet.
Lord Nazgul
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Wulfrik » 11. březen 2010, 23:32

to Médea: Pes není v bezpečí nikde, dokonce ani doma na dvorku ( osobní zkušenost).
Metal in heart ! In soul ! In mind !!!

Hněv pomine, nenávist v srdci zůstane.
Člověk musí často líbat ruce, které by nejraději uťal. (Dánská přísloví)
Wulfrik
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 36
Blog: Zobrazit blog (1)

Předchozí

Zpět na Politika a aktuální dění