Dopustím se nekromancie a oživím tenhle 7 let starej thread. Nedávno jsem totiž dočetl
"Zatím dobrý". K tomu bych rád dodal pár závěrů, co jsem si udělal při čtení:
- mrtvej komunista = dobrej komunista. Mlátičky na vyšetřovnách, lidoví soudci instalatéři prohnaný VUMLem pro zdání legitimity, Volkspolizei na berlínskejch polích a v lesích a i ti dva strážníci v ČSR, kteří byli opravdu ve špatnou chvíli na špatným místě. Prostě kdo si navlíkne uniformu takovýho režimu, zaslouží jít pod drn. Z toho důvodu pro mě jsou akce Mašínojc skupiny legitimním odbojem. Civilní oběti? Nasrat!! Skutečnou obětí Mašínů byla jejich sestra, matka, strýc a každej z depresivně dlouhýho seznamu lidí, na kterých se pak ty zkurv*** rudý svině vyřádili takovým stylem, že by gestapo zbledlo závistí. To se četlo opravdu špatně
- Mašíni sami - hrdinové určitě ne, nicméně o jejich odvaze a ohromný vůli nejde pochybovat ani na moment. Zdaleka nejsilnější pocit, kterej jsem při četbě pociťoval byl respekt, protože je mi jasný, že já bych ničeho takovýho schopnej nebyl ani náhodou.
- Největší postava celýho toho příběhu je pak bez pochyby
Josef Mašín st....během ročního pobytu na Pankráci a po četných krutých výsleších zcela ztratil svou lidskou podobu – přišel o všechny vlasy a tělo mu pokrývaly hnisavé rány. Gestapáci mu dokonce ukázali jeho ženu, se kterou bylo rovněž surově zacházeno. Také k němu přivedli zmučeného Balabána, Mašín však ani přes toto nic na své spolupracovníky nevyzradil. Když byl 27. května 1942 v Praze proveden atentát na Reinharda Heydricha, chtělo po Mašínovi gestapo, aby atentát odsoudil. Mašín prohlásil, že lituje toho, že Heydricha nemohl zabít on sám...
Takže kdo chce v knížce najít hrdinu, s prázdnou neodejde a je celkem nabíledni, odkud výše zmíněná vůle a ododlání ležet v říjnu promočenej, bez jídla, bez hnutí týden v kuse přikrytej hromadou klestí, zatímco vás okolo nahání 30 000 německejch a ruskejch komoušů včetně tanků, zkrátka odkud se to vzalo.
- a na závěr: Mrtvej komunista = dobrej komunista. Specielně pro ova.