Nevím, zdali to tu někdo zmiňoval, ale znamenitý seriál je The Boondocks.
Je to asi můj nejoblíbenější seriál. Existují čtyři série, ale tu čtvrtou jsem neviděl a ani ji tuším nedělala původní sestava.
Vychází to ze stejnojmenného (tuším) komixu, který z pohledu černošského chlapce ukazuje svět.
Jaké to je? Skvělé. Jízlivé, drsné, přemýšlivé a v podstatě laskavé. Problémy černošské komunity v USA v obnažené, ale zároveň krutě vtipné formě. Nejskvělejší na tom je, že hlavní autor komixu a prvních sérií je sám afroameričan.
Děj se točí kolem spořádané rodinky, která se přestěhuje do elitářského předměstí Woodcrest. Hlavní postavou a vypravěčem je Huey Freeman, mladý jedenáctiletý revolucionář a černošský aktivista, který se svým o rok mladším bratrem - který se jmenuje Riley - žijí se svým dědečkem v malebném, ale dost výstředním sousedství. Riley je archetypální, dospívající "gangsta", jejich děda Robert Freeman pro změnu na jednu stranu usedlý a konzervativní chlapík, na straně druhé baron Prášil a neurotický dědek, který se lidově řečeno občas "umí odvázat". Úvodní trojici doplňuje Strejda Ruckus (ne-příbuznej), námezdní dělník a "děfka pro všechno", který bytostně nenávidí ostatní černochy. Sám sebe většinou považuje za bělocha, který má vzácnou nemoc - revitiligo (opak toho, co měl M. Jackson. Štastnej parchant!). Dále pak Tom Dobuis, právník a slušňák, který si vzal bělošku a mají spolu malou Jazmine. V seriálu se mihne ovšem značné množství reálných i nereálných postav, kupříkladu oligarcha Wuncler, jeho vnuk Ed III, který je opilý psychopat a jeho kamarád z Iráku Jim Rumák. Vyjmenovat všechny interesantní a humorné postavy snad ani nejde.
Na drsném a hodně satirického, trefném humoru je pozoruhodná právě jeho vlídnost. Seriál hýří sprosťárnami a rasismem, nicméně v konečném důsledku je velmi vlídný, milý a ke svým hrdinům shovívavý. Řeší mnoho závažných témat, ale předkládá je bez "vysvětlivek" a každý se s jeho "poselstvím" může a musí vypořádat sám. Absolutní vrchol je ovšem český dabing. Dlouho jsem neslyšel tak výbornou, trochu až "fanouškovskou" věc, protože výběr dabérů je skvělý a mnohé překlady k podělání vtipné (Kupříkladu rapper Superdrsňák a jeho kámoši Bombapasák a Coolchytrák z formace Smrtící citoslovce), takže seriál je koukatelný i pro člověka, neznalého gangsta speech, zároveň na něj vytváří svérázné variace. Upřímně - originální znění mne moc nebavilo a dost jsem se v něm ztrácel. Navíc některé hlášky ze seriálu zlidověly v prostředí, v němž se běžně pohybuji.
Seriál protáčím dost často. Nemyslím chronologicky, většina dílů to nevyžaduje, ale občas, když mám spleen, si nějakou tu epizodu pustím. Jsou epizody, které znám takřka nazpaměť.
No, jak vidíte, je to prostě drsný. Je to prostě hnutí. A já jdu pokračovat tam, kde Malcolm X skončil.