Books/Knihy

Čtete? Píšete? Pojďte si o tom podiskutovat!

Moderátor: Moderátoři

Re: Books/Knihy

Příspěvekod Orwin » 21. únor 2019, 11:33

Tak ono je dost knížek, které je člověk schopný přečíst za pár hodin, ne každá kniha má 500 stran a víc :roll: Já už čtu takřka jenom večer před spaním a dělá mi to tak tři kusy do měsíce.
"To už je jeden z těch paradoxů našeho světa... káva bez kofeinu, cocacola bez koky, němci obchodujou, židi válčej, čínani musej dovážet rejži a češi poučují francouze o tom, co je vlastně absint...."
DarkenCZ(Absinthe Mafia)
Orwin
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34

Příspěvekod dronda » 21. únor 2019, 12:44

ov42 píše:100 knih za rok! Jednu za tři dni a něco... To nespíš, nechodíš do práce, nechodíš na záchod, ne?

Abych tedy doplnil statistiku, tak přečtené knihy měly celkem 24 853 stran, což vychází na cca 68 stran za den.

Spím, pracuji a na záchod chodím, ale také trávím cca hodinu denně ve vlaku, hodně málo sleduji seriály a filmy, o televizi nemluvě, a nejsem zrovna společenský :lol: . Na žádném koncertě jsem pár let nebyl, hospody také nevymetám, takže nějaký čas na čtení se najde.

Ale pořád objevuji zajímavé knihy a pořád vycházejí nové a nové, takže mám spíš pocit, že čtu hrozně málo :)
Knihy jsou vědění. Ve vědění je síla. Síla je energie. Energie je hmota. A hmota zakřivuje prostor. Takový balík knih, to je taková menší černá díra. Kdo se do ní ponoří, je ztracen navěky.
dronda
Administrátor
Administrátor

Věk: 33
Blog: Zobrazit blog (2)
Aktivní v kapelách: Attax, Echo Theory, Armillaria

Příspěvekod Kezir » 21. únor 2019, 13:10

Jou, to je slušná porce knih :) A jen ze zvědavosti, co čtěš za literaturu? :)

Já jestli přečtu dvě tři za rok, tak to je moc ...pár let zpět bylo těch knih za rok víc :) A furt si říkám, že si něco přečtu a i začnu, pak to na čas odložím a zapomenu kde jsem skončil, či o čem to bylo a tak to vzdám úplně :)
Kezir
Redaktor
Redaktor

Věk: 35

Příspěvekod dronda » 21. únor 2019, 13:34

Snažím se to mít pestré, ale nejvíc to bude historie a fantasy. Ale mám tam i pár komiksů, věci týkající se psychologie, fyziky, sem tam nějaká poezie nebo klasika.
Knihy jsou vědění. Ve vědění je síla. Síla je energie. Energie je hmota. A hmota zakřivuje prostor. Takový balík knih, to je taková menší černá díra. Kdo se do ní ponoří, je ztracen navěky.
dronda
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Smrt v červnu » 21. únor 2019, 14:06

Abych v tom drondu nenechal samotného, tak já se taky přidám. Databázi knih sice nemám, ale od svého posledního postu jsem přečetl tyhle knihy.
Jaroslav Durych - Služebníci neužiteční (nojo, ale to jsem měl rozečtené od října, tisíc stránek :-))
Jorge Luis Borges - Fantastická zoologie
Jorge Luis Borges - Spisy I - Fikce, Alef
Dylan Thomas - Vánoce jednoho kluka z Walesu
Joseph Conrad - V srdci temnoty
Arthur Machen - Hrůza

No a teď se brodím dalšími Borgesovými spisy.

Jo, taky jím, chodím na záchod, spím a v práci jsem dost často :-)
Obrázek
Ja, tady všude jsem doma!
Smrt v červnu
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Stick » 21. únor 2019, 15:59

Ano, ve chvíli když člověk příliš nesleduje filmy/seriály, nabízí se vyplňovat volný čas knihou. Bohužel moje zájmy se rozprostírají mezi hudbu, vizuál i knihy, tudíž zvládnu dejme tomu něco pod dvacet titulů ročně, ale umím si představit že kdybych se omezil na práci a čtení doma tak tu stovku taky pokořím.
https://kandarsicknhorror.bandcamp.com/
somnusaeternus.bandcamp.com
Stick
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Aktivní v kapelách: Kandar, Somnus Aeternus

Příspěvekod ov42 » 21. únor 2019, 16:21

dronda píše:
ov42 píše:100 knih za rok! Jednu za tři dni a něco... To nespíš, nechodíš do práce, nechodíš na záchod, ne?

Abych tedy doplnil statistiku, tak přečtené knihy měly celkem 24 853 stran, což vychází na cca 68 stran za den.

Spím, pracuji a na záchod chodím, ale také trávím cca hodinu denně ve vlaku, hodně málo sleduji seriály a filmy, o televizi nemluvě, a nejsem zrovna společenský :lol: . Na žádném koncertě jsem pár let nebyl, hospody také nevymetám, takže nějaký čas na čtení se najde.

Ale pořád objevuji zajímavé knihy a pořád vycházejí nové a nové, takže mám spíš pocit, že čtu hrozně málo :)

Tak to potom jo, to já zase koncerty vymetám poměrně hodně, žiju tím a do hospody se taky snažím chodit, protože komunikovat s kamarády přes fejsbůk mě nebaví a proto ho taky nemám... Byť mám pocit, že tím bych neušetři čas ani na desetinu titulů, co přelouskáš.
Naposledy upravil ov42 dne 21. únor 2019, 16:25, celkově upraveno 1
ov42
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 46

Příspěvekod Kezir » 21. únor 2019, 16:23

To máš pravdu, já sice už nesleduju tolik hejblavých obrázků jako v době kdy jsem byl schopen i tři filmy za den. Poslední rok a něco však více trávím čas venku a doma si pak maximálně pročtu v povídkách či ve 100+, nejčastěji ale pustím hudbu ...ani přes zimu mi to čtení nevyšlo jak jsem chtěl :)
Kezir
Redaktor
Redaktor

Věk: 35

Příspěvekod dronda » 21. únor 2019, 16:26

Stick píše:Ano, ve chvíli když člověk příliš nesleduje filmy/seriály, nabízí se vyplňovat volný čas knihou. Bohužel moje zájmy se rozprostírají mezi hudbu, vizuál i knihy, tudíž zvládnu dejme tomu něco pod dvacet titulů ročně, ale umím si představit že kdybych se omezil na práci a čtení doma tak tu stovku taky pokořím.

A taky jsem zapomněl zmínit, že jsem přes rok neměl žádnou zkoušku/koncert s kapelou, o cvičení doma nemluvě. To je také dost času.
dronda
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Morana » 21. únor 2019, 16:27

Ani jeden extrém asi nebude úplne dobrý... láska ku knihám sa nedá merať len počtom prečítaných titulov za rok :) Ja čítam veľmi rada; viem, že do konca života nestihnem prečítať všetko, čo by som chcela... No niekedy chodím z práce tak unavená, že to jednoducho úplne nejde. Zároveň sa snažím čas využívať - ako to napísal Dronda - na cesty mám vždy so sebou knihy a tak podobne :) a tiež mám aj iné záujmy, takže sa to musí deliť... Každopádne - upršaný deň pri knihe a káve je pre mňa jeden z tých najlepších :)
"V našich duších skřítek pláče. Vyprávět bude své příběhy...
Přesto, nebo právě proto, šeptat bude nám poselství věčnosti."
Morana
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Blog: Zobrazit blog (11)

Příspěvekod Nef » 23. únor 2019, 14:10

Já se ještě poslední rok snažím mít v MP3 vždy nějakou audioknihu, na přejezdy MHD, kdy člověk nechce tahat knihu z batohu je to super.

Ovšem seznam toho co si chci přečíst se neustále rozrůstá a šance, že to někdy všechno stihnu je mizivá...
Už zas se touláš, svojí samotou
a Tvoji přátelé, jen prázdná slova jsou.
Nef
Novicius
Novicius

Pohlaví: Žena Žena

Příspěvekod Smrt v červnu » 23. únor 2019, 15:53

Já si zase myslím, že láska ke knihám se velikostí knihovny dá změřit docela dobře :D Samozřejmě, není to objektivní měřítko, ale něco na tom je...

Já osobně miluji ten pocit, když si koupím knihu (cédéčko, vinyl, bavorský krígl..) a vystavím si ji v knihovně. Dostane své místo v katalogu, který si po večerech sepisuju a umístění v regálu. Jasně, je slastné knihy číst, ale skvělé je i poslouchat hudbu a na tu sbírku hledět. Jasně, je to forma fetiše, ale estetická krása knihovny mi občas plně postačuje. Cítím se doma hned lépe. Je to zabydlenější, útulnější, dává to smysl To na tom žeru.

Intenzivně prožívám ten pocit, kdy si zajdu do antiku nebo knihkupectví a přitáhnu si něco domů. Vážím si těch knih, protože vidím nejenom estetickou a obsahovou krásu, ale vnímám stav, při nichž vím, že to všechno nebylo zadarmo. Musel jsem vyvinout nemalé úsilí, abych vybudoval takovou sbírku. Těch peněz a toho místa! Ano, pro spoustu lidí to asi podstatné není, ale knihy jsou má vášeň a tak rád do nich zainvestuju. Tu knihu přeci kdosi napsal, někdo dělal editora. Další navrhl grafickou úpravu, stvořil ilustrace. Myslím i na ruce, které knihu fyzicky zhotovily. Nic z toho pro mne není samozřejmost. Nebo možná je, ale pro mne je zase samozřejmost za to vyplajznout ty hříšné prachy.

Někdo jezdí na dovolené po světě, někdo má to či ono. Někdo nemá nic. Já mám alespoň svou sbírku, do níž si navrhuji exlibris a ta po mne zůstane jako dědictví pro někoho dalšího. Někdo věří v budoucnost živé literatury. Já "věřím" ve své knihy a v to, že mají smysl. A že spoluvytvářím jejich příběh. Možná je to poněkud staromódní, ale přesně takové to miluji.

Problémem je, pokud se sbírání knih omezuje jen na snobské hromadění svazků, nebo je člověk skutečně čte. To druhé je dozajista chválihodnější než to první, nicméně i pro tu první úchylku mám jakousi shovívavost. ;-)

Ale při té příležitosti bych rád vyzdvihl funkci knihoven, bez kterých by se k některým knihám jen těžko dostal.
Obrázek
Smrt v červnu
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod Speedmaster » 24. únor 2019, 15:27

100 a víc knížek ročně je porce slušná. Abych drondu podpořil, tak doplním, že máma se na tohle číslo za rok taky dostane. Sám čtu taky dost (rozhodně to považuji za lepší způsob trávení večerů než dřepění u nesmyslných nekonečných seriálů), ale tohle číslo rozhodně nedám. Nejspíš proto, že mi dost času zabírají ostatní koníčky - pes, rybaření a ta muzika samozřejmě.
Návštěvy mnoha koncertů a festivalů od roku 2005 dosud
Speedmaster
Deditus Articulus
Deditus Articulus

Příspěvekod Zero » 24. únor 2019, 17:29

Speedmaster píše:(rozhodně to považuji za lepší způsob trávení večerů než dřepění u nesmyslných nekonečných seriálů)

Vím, jak to myslíš, ale existují jak smysluplné seriály, tak nesmyslné knížky. :)

Já jsem na tom poslední dobou se čtením beletrie docela bídně, čtu hodně odborné literatury, a pak mi zbývá energie a pozornost jenom na kratší a méně náročná díla. Teď mám půjčenou sbírku povídek Songs of a Dead Dreamer od Ligottiho, tak snad se k tomu v brzké době dostanu.
Zero
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 31
Blog: Zobrazit blog (4)

Příspěvekod Smrt v červnu » 25. únor 2019, 14:01

Jo, tak zrovna nesmyslných knížek je hromada. Člověk se jim prostě nevyhne. ;) Ale upřímně, už si ani nepamatuji, kdy jsem četl nějakou fakt špatnou nebo pitomou knížku... Máte nějaký "tip"? :D ;)
Obrázek
Smrt v červnu
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Příspěvekod dronda » 25. únor 2019, 14:19

Kirill Jurjevič Yeskov - Poslední Pán prstenu ;)
dronda
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Kostěj Nesmrtelný » 25. únor 2019, 14:53

"Předehry k Duně". Prakticky cokoliv, co jsem od těch dvou packalů četl.
I think, if you look on religion, it's essentially something that was built on the basics of how to live your life properly, what you should and shouldn't do in order to expand your life…These are the real meanings of religion, no matter where it was birthed at first place. And then some people took this message on how to live your life harmoniously and with the others, and use it for other ends. This is one of the instances when people should cut off and stay each with his own belief, but understand that All Is One. We are the same, no matter where you come from or where you were raised.
Kostěj Nesmrtelný
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Věk: 40
Blog: Zobrazit blog (1)

Příspěvekod Speedmaster » 25. únor 2019, 17:22

Do kategorie nesmyslů řadím poslední díla Dana Browna. Ty starší jsem měl celkem rád, ale Inferno jsem dočetl se sebezapřením a jeho poslední knížku už radši ani nezkoušel.
Návštěvy mnoha koncertů a festivalů od roku 2005 dosud
Speedmaster
Deditus Articulus
Deditus Articulus

Příspěvekod Prdovous » 28. únor 2019, 0:19

Kostěj Nesmrtelný píše:"Předehry k Duně". Prakticky cokoliv, co jsem od těch dvou packalů četl.

Sad, but true :(
Skrytý obsah
A my pořád v cizích bytech, každou noc hledáme skrýše,
a nikdo nás nezná, dokud se pořádně nezapíšem,
je třeba rozbíjet věci nahlas a uvnitř křičet tiše,
a sahat si na stehna, a plivat na zdi katedrály,
to jen ze rtů vychází jeda stejkovej nůž krouží v břiše,
a ovšem co se stane, o tom napíšeme seriály,
a než shoříme v bažinách za devatero horami a lesy,
bylo by to fajn, řekneme si, lovci motýlů ze třetí říše.
Prdovous
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 32
Aktivní v kapele: Ústecká nesvatá Legie

Příspěvekod Atice » 3. březen 2019, 3:16

Pro mě jedna z nejhorších knih všech dob, kterou jsem kdy četla, byla kniha "Kdo chytá v žitě". Ta je z mého pohledu tak špatná, že to předčí snad i Stmívání nebo trilogii 50 odstínů.

Jsem jediná, nebo je nás víc takových?
Atice
Redaktor
Redaktor

Pohlaví: Žena Žena

PředchozíDalší

Zpět na Literatura