lord Byron

Čtete? Píšete? Pojďte si o tom podiskutovat!

Moderátor: Moderátoři

lord Byron

Příspěvekod Niaden » 8. květen 2010, 0:36

lord George Gordon Noel Byron

Neboť jsem tak trochu literární maniak a zrovna poslouchám nové The Vision Bleak, rozhodla jsem se rozšířit rubriku o anglického básníka, předního představitele romantismu a bojovníka za samostatnost národů i práva lidí atd. atd., prostě lorda Byrona.

G. G. N. Byron se narodil 22. ledna 1788. Jeho dětství bylo poměrně divoké, v deseti letech se dostal k jednomu ze svých příbuzných, kde se účastnil různých zvrhlých večírků a nevázaných pitek. Ty byly jistě jednou z příčin jeho pozdějšího příliš nevázaného života plného milostných skandálů, excesů a podezření, která na tehdejší obyvatelstvo musela působit dosti skandálně (... např. podezření ze sodomie, incestu apod.). Zároveň přitahoval pozornost Evropanů svými díly, ať už se jedná o Childe-Haroldovu pouť, jež byla ve své době bestsellerem, o poému Vězeň chillonský či o další díla. Psaní ovšem nebylo jeho jedinou aktivitou, angažoval se i v odboji nesamostatných národů. Doufal, že v jednom z takových bojů padne, ale osud tomu chtěl jinak. V únoru dostal lord Byron záchvat podobný mrtvici, o několik měsíců později se nachladil a zemřel 19. dubna 1824.

Dílo:

Poezie
* Hodiny zahálky
* Skotští bardi a angličtí recenzenti
* Childe Haroldova pouť

Básnické povídky
* Korzár
* Vězeň chillonský
* Lara
* Džaur
* Nevěsta z Abydu – poema
* Obléhání Korintu
* Beppo
* Mazepa

Filosofické básně
* Kain
* Manfréd

Lyrika
* Hebrejské melodie
* Don Juan
* Nebesa a země

Divadelní hry
* Marino Faliero
* Dva Foscariové
* Werner
* Sardanapal

The Vision Bleak - A Curse Of The Grandest Kind
obsahuje část Byronova Manfréda

Zdroje:
kniha „Poutník z Albionu“ (výbor z díla) s básněmi G. Byrona a poučnou předmluvou (či co to...)
moje hlava
http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Gordon_Byron
Obrázek
Niaden
Articulus
Articulus

Pohlaví: Žena Žena
Věk: 33

Re: lord Byron

Příspěvekod Aylipo » 10. květen 2010, 13:22

Na to, jaký měl plodný život, se zahanbeně přiznám, že jsem od něj přečetla pouze Childe - Haroldovu pouť ... a to ještě na nátlak své profesorky. Nicméně se mi to docela líbilo. :)
"DISCITE A ME, QUIA MITIS SUM ET HUMILIS CORDE."
Aylipo
Deditus Articulus
Deditus Articulus

Pohlaví: Žena Žena
Věk: 41

Re: lord Byron

Příspěvekod dronda » 10. srpen 2018, 10:01

Jednu z básní lorda Byrona zhudebnili Marche Funèbre

Knihy jsou vědění. Ve vědění je síla. Síla je energie. Energie je hmota. A hmota zakřivuje prostor. Takový balík knih, to je taková menší černá díra. Kdo se do ní ponoří, je ztracen navěky.
dronda
Administrátor
Administrátor

Pohlaví: Muž Muž
Věk: 34
Blog: Zobrazit blog (2)
Aktivní v kapelách: Attax, Echo Theory, Armillaria

Zpět na Literatura