lord George Gordon Noel Byron
Neboť jsem tak trochu literární maniak a zrovna poslouchám nové The Vision Bleak, rozhodla jsem se rozšířit rubriku o anglického básníka, předního představitele romantismu a bojovníka za samostatnost národů i práva lidí atd. atd., prostě lorda Byrona.
G. G. N. Byron se narodil 22. ledna 1788. Jeho dětství bylo poměrně divoké, v deseti letech se dostal k jednomu ze svých příbuzných, kde se účastnil různých zvrhlých večírků a nevázaných pitek. Ty byly jistě jednou z příčin jeho pozdějšího příliš nevázaného života plného milostných skandálů, excesů a podezření, která na tehdejší obyvatelstvo musela působit dosti skandálně (... např. podezření ze sodomie, incestu apod.). Zároveň přitahoval pozornost Evropanů svými díly, ať už se jedná o Childe-Haroldovu pouť, jež byla ve své době bestsellerem, o poému Vězeň chillonský či o další díla. Psaní ovšem nebylo jeho jedinou aktivitou, angažoval se i v odboji nesamostatných národů. Doufal, že v jednom z takových bojů padne, ale osud tomu chtěl jinak. V únoru dostal lord Byron záchvat podobný mrtvici, o několik měsíců později se nachladil a zemřel 19. dubna 1824.
Dílo:
Poezie
* Hodiny zahálky
* Skotští bardi a angličtí recenzenti
* Childe Haroldova pouť
Básnické povídky
* Korzár
* Vězeň chillonský
* Lara
* Džaur
* Nevěsta z Abydu – poema
* Obléhání Korintu
* Beppo
* Mazepa
Filosofické básně
* Kain
* Manfréd
Lyrika
* Hebrejské melodie
* Don Juan
* Nebesa a země
Divadelní hry
* Marino Faliero
* Dva Foscariové
* Werner
* Sardanapal
Poezie
* Hodiny zahálky
* Skotští bardi a angličtí recenzenti
* Childe Haroldova pouť
Básnické povídky
* Korzár
* Vězeň chillonský
* Lara
* Džaur
* Nevěsta z Abydu – poema
* Obléhání Korintu
* Beppo
* Mazepa
Filosofické básně
* Kain
* Manfréd
Lyrika
* Hebrejské melodie
* Don Juan
* Nebesa a země
Divadelní hry
* Marino Faliero
* Dva Foscariové
* Werner
* Sardanapal
The Vision Bleak - A Curse Of The Grandest Kind
obsahuje část Byronova Manfréda
obsahuje část Byronova Manfréda
Skrytý obsah
Zdroje:
kniha „Poutník z Albionu“ (výbor z díla) s básněmi G. Byrona a poučnou předmluvou (či co to...)
moje hlava
http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Gordon_Byron