Hele, ani mi nemluv. To přesycení knihami zažívám taky, občas, když v tom dělám pořádek, je to v komíncích na koberci, ale moje úchylka mi jaksi zabraňuje přestat s hromaděním a čtením. Mám silně vyvinutou slabou vůli . Ale na druhou stranu, pro mne to má praktický efekt. Píšu si poznámky a citáty a celé stránky, které mne zaujaly nebo osahovaly zajímavé myšlenky, si přímo zakládám záložkami. Takže kdykoliv potřebuji, otočím se od pracovního stolu (ehm, retro šicího stroje, který slouží za psací stůl), vyberu a cituju. A taky je u mne jiný problém - některé autory (a není jich málo) potřebuji mít fyzicky u sebe, abych se k nim kdykoliv dokázal vrátit a měl plastický obrázek o době vzniku i o tom, co kniha obnáší. A pak, některé knihy čtu pořád dokola. Na druhou stranu, na obhajobu své bídné křečkovské duše mohu podotknout, že zatím je všechno v únosné míře. Jen tak z plezíru jsem to před chvílí zkoušel počítat - ve velké knihovně mám cca 430 knih. Co je po skříních (a že je tam toho hejno), to se neodvažuji počítat. Potřebuju zkrátka novou knihovnu Ale obávám se, že to bude kolem tisícovky, co ve svém bytě mám. Tipuju, že se zastavím tak na dvou, třech tisících, ale pak už to bude vyloženě snobárna a dekorace, protože i když čtu jak drak, všechno přečíst prostě nejde. Na některé věci je život přeci jen krátký...
Jo a taky si nedokážu představit, že by mi cizí lidé sahali na mé poklady. Některé knihy jsem sháněl tak strašně těžce, že by mne velmi mrzelo, kdyby mi někdo něco poškodil/zničil/čmajznul. Ale to asi každý, kdo si buduje nějakou organizovanou sbírku. Na druhou stranu, je vždycky příjemné vidět, že nejsem jediný na světě, kdo má tuhle hroznou úchylku. Cítím vždycky strašnou sounáležitost a hlavně, necítím se pak tak mizerně