Tomas "Quorthon" Forsberg - R.I.P.

Sekce pro hudební umělce z metalové a rockové scény

Tomas "Quorthon" Forsberg - R.I.P.

Příspěvekod o.p.a.t » 7. srpen 2010, 12:17

Obrázek

Celé jméno: Tomas Börje Forsberg
Narozen: 17. únor 1966 - Hägersten, Stockholm
Datum úmrtí: 3. červen 2004

Kapely: Bathory, Quorthon, Jennie Tebler, Stridskuk, Agnosticum

Obrázek

Tomas Forsberg založil dnes již legendární BATHORY ve svých sedmnácti letech. Prvními nahrávkami BATHORY charakterizoval zvuk švédského black metalu a je také považován za otce Viking metalu. První materiál nahrával v garáži, známé jako Heavenshore Studios, na čtyřstopý rekordér. Na nahrávkách dokonce bylo slyšet okolní dění a sousedovic sekání trávy.

BATHORY vydávali jednu desku za druhou a v roce 1990 sám Quorthon zaplatil produkci jediného videoklipu ke skladbě One Road to Asa Bay, která se objevila na jednom z nejúspěšnějších alb "Hammerheart". Video se pak objevilo i v pořadu Headbanger's Ball na stanici MTV.

Obrázek

Od roku 1990 se vzdal živého vystupování, vzal plnou kontrolu nad BATHORY na sebe a BATHORY tak začali fungovat pouze jako studiová kapela. Občas najal hudebníky, kteří mu pomohli při nahrávání. On sám hrál také krom zpěvu a kytary na basovou kytaru na téměř všech albech, bicí obstaral buď najatý bubeník, nebo automat.

V roce 1993 založil nový projekt QUORTHON, pod jehož hlavičkou vyšla dvě alba. První, jednoduše pojmenované "Album", vyšlo roku 1994, druhé "Purity of Essence" o tři roky později. Alba byla více rocková, než bylo o Quorthona zvykem. Během práce na těchto albech našel novou inspiraci pro následující materiál BATHORY.

Mezitím také vyšla alba "Requiem" (1994) a "Octagon" (1995) pod názvem BATHORY. Tyto desky se v mnohém lišily od předchozích nahrávek - šlo o převážně thrash metalová alba. Ale rok po vydání "Octagon" vyšla deska "Blood on Ice" - koncepční album, na kterém Tomas pracoval již v roce 1989, ale nedokončil jeho nahrávání. S "Blood on Ice" se vrátil ke klasickému viking metalovému vyznění BATHORY. Následující alba se nesla v tomto duchu, včetně ságy Nordland - I (2002) a II (2003). Sága Nordland byla původně rozložena na čtyři alba, ovšem pouze dvě byla dokončena.

Quorthon byl nalezen mrtev v jeho bytě 3. června 2004. Příčinou smrti bylo nejspíše srdeční selhání. Bylo mu pouhých 38 let. Mnoho internetových stránek a článků udávalo jako datum úmrtí 7. června, ovšem zpráva na webu Black Mark Productions udává 3. červen 2004. Tomas Forsberg byl pohřben v Gamla Enskede 13. července 2004.

Zdroj: anglická wikipedie

Odkazy:
BATHORY
MySpace
Anglická WIKI

Diskografie:
Skrytý obsah
Bathory

* Bathory (1984)
* The Return (1985)
* Under the Sign of the Black Mark (1986)
* Blood Fire Death (1988)
* Hammerheart (1990)
* Twilight of the Gods (1991)
* Requiem (1994)
* Octagon (1995)
* Blood On Ice (1996)
* Destroyer of Worlds (2001)
* Nordland I (2002)
* Nordland II (2003)

Quorthon

* Album (1994)
* Purity of Essence (1997)

Video:
- BATHORY - One Road to Asa Bay

- QUORTHON - I've had it Coming my Way
o.p.a.t
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Pohlaví: Muž Muž
Věk: 31
Blog: Zobrazit blog (6)
Aktivní v kapelách: Mallephyr, Stíny Plamenů, War for War (live)

Re: Tomas "Quorthon" Forsberg - R.I.P.

Příspěvekod Megalodon » 20. únor 2011, 23:39

Chválím pěkně sepísané :palec:
I pomalu se naserou plný kalhoty.
k***a (jsem sprosťák) už dvakrát jsem to uřizl a furt je to krátký!!!!! Můj slavný výrok :D
!!!in Metal we trust!!!

Obrázek
Jen dvě věci jsou nekonečné : vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ale nejsme jisti. - A. Einstein

"Nevím, jakými prostředky bude vedena třetí světová válka. Vím ale, že čtvrtá světová válka bude vedena pazourky, oštěpy a kyji." Albert Einstein
Megalodon
Arch Articulus
Arch Articulus

Věk: 30
Bydliště: tož taková prdel v Středníchčechách jménem Bystřice

Příspěvekod Garion » 22. únor 2011, 15:30

Quorthon - toť opravdu metalový umělec. Pro mě hlavně vizionář, který uměl přenést to, co měl v srdci, do hudby. Hledal své vlastní postupy a aranže. Dokázal pomocí kytary vyvolat nádhernou mrazivou atmosféru severu a vikingského světa. Když si představím, že i tahle nádherná díla komponoval a nahrával ve starý garáži u autodílny, kde se normálně pracovalo, tak to prostě nechápu. Já osobně si nejvíc cením jeho děl, která právě utvářela viking metal. Pro mě je Quorthon největší metalovou legendou. Víc ve zdejším topicu a na mém zdejším blogu.
Aktuální Garionův playlist na LAST.FM
Garion
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 52
Blog: Zobrazit blog (1)
Aktivní v kapelách: Semtex j.h., Čekišó, M.H.S.

Příspěvekod Médea » 22. únor 2011, 19:35

Skoro už jsem chtěla polemizovat o tom, jestli nabylo zbytečné zakládat topic Quorthonovi, když je tu tak krásnej a vyčerpávající o Bathory, kde to vlastně "všechno" je.
Pak jsem si všimla, že bylo založeno dřív, než byl topic Bathory vylepšen a z nepochopitelného důvodu nikdo nenapsal ani "fň". :lol:
Zrovna já k němu žádný mimořádně významný vztah nechovám, byl to ovšem průkopník a legenda a to mu nikdo upřít nemůže.

A protože je tohle udělané skoro stejně pěkně jako "kolektivní" dílo o Bathory, má za mě autor palec.
Obrázek

"Right and wrong are not what separate us and our enemies. It's our different standpoints, our perspectives that separate us."
—Squall Leonhart
Médea
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Blog: Zobrazit blog (7)

Příspěvekod Smrt v červnu » 7. únor 2012, 19:54

Tenhle člověk ovlivnil x metalových podžánrů, některé pomohl formovat... a to si prakticky akorát smolil něco mezi Venom a Sex pistols. Myslím, že jeho osoba kombinuje přesně to, co pro mne osobně znamenal metal - vzdor, punkovou špinavost, úpadkovitost, ale též upřímnost a chuť řádit "jen tak". T.F.Q. za sebou zanechal řadu nadprůměrných alb pod hlavičkou Bathory. Znáte ten pocit, kdy svižný dědoušek dobíhá o berlích autobus a vy se capíte v bahně po triviálním zakopnutí? Bathory jsou tím dědouškem a většina moderního pagan/viking metalu je ten nebožák s hubou od bláta. Jestli jsem hudebně otevřený, liberální a "mysl otevřená", tak tohle je jedna ze situací, kdy rád lpím na tom starém. Zvuk, nápady, spád, síla, pocitovost, upřímnost - z toho se dodnes může spousta mladých kapel učit a málokdo přinese z velehor byť jen úlomek ledu, který Q. dával běžně v nížinách puberťákům do zmrzliny.

Poslední dobou slýchám reakce, že T.F.Q. nemá současného mladého posluchače čím zaujmout a některé názory to bohužel jenom potvrzují. I můj velevážený kolega si v jednom reportu povzdechl, že Bathory je nostalgie pro pár "vyvolených". Na druhou stranu, staré Heroes, AoE, Broken Sword, Grim Fandango či Caesar hbitě nakopávají zadnici současným titulům více než s přehledem.

Vzpomínám si na svou pubertu, kdy jsem lehce zanevřel na rock, post-punk a punk a nosíval dlouhé vlasy. Tvrdému metalu docela holdoval. Měl jsem starý walkman, na kterém jsem si přehrával vyzdobené kazetky Slavia, Graveland, Taake a další prasárny. Tenhle rozvrzaný kamarád mi suploval časy, kdy byla mptrojka na šrot a byl jsem za něj rád. Ten zvuk, to vrnění, ta spotřeba baterek... Oblečení jsem si vyráběl stylem jako pankáč, tedy "do it yourself" - stará černá mikina pomalovaná logy a obrázky alb obskurních kapel (od Burzum, přes Bathory, Taake...ale i Black Sabbath), maloval jsem si po kalhotech, maskáčích. Radoval jsem se a skotačil na drobných malých koncertech za pár korun (pro přísně vychovaného synka byl skvost, že mu bylo něco takového povoleno), coural se prostovlasý a nedbale oblečený v zimě po přírodě. Tehdy jsem nachodil neuvěřitelné množství kilometrů. Dnes se to může zdát hloupé a trapné, takřka bezdomovecké. Na druhou stranu, bylo to fajn. Sakra fajn. Ne, asi bych se do té doby nevrátil. Ale čím více se na to dívám, tak se za to nestydím. Když poslouchám dnes vzpomínkově Bathory, vidím tohle. To je pro mne ta vysněná esence tohohle žánru.

Mj. jestli mám něco ještě radši, nežli Bathory, je to Quorthonův sólový projekt. Just Amazing!
Obrázek
Ja, tady všude jsem doma!
Smrt v červnu
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 34

Příspěvekod Flash » 3. červen 2014, 12:38

Nobody Said That Everything Comes As You're Wishing
Nobody Said That Tears Won't Be Flooding Your Eyes
Life Is a Coin Once Thrown That Will Never Stop Flipping
Hold Your Head Up And Accept Its Both Bitter Sides

Call It Misery, Call It Curse, Ans Call It Pain
It’s Your Destiny, Your Burden And Your Fate

You Have To Try, To Face It All
You Have To Fight, On Your Own Side!
You Need To Try, (To) Avoid To Fall
You Need To Stay, The Strongest Prey!

Six Degrees Of Separation
Flash
Globální Moderátor
Globální Moderátor

Věk: 42

Příspěvekod Garion » 3. červen 2014, 13:44

A já furt, co mi je na dnešním datu povědomého :) Díky za připomenutí. Určitě mu dnes nějaký čas věnuju.

Pamatuju, jak tenhle klip vysílala ČT (tehdy ČST) hned někdy v roce 90 nebo 91 v pravidelném pořadu Janaray Hard Show. Natočil jsem si ho a často si ho pouštěl. V tý době jsem už měl Bathory jako nej kapelu.
Aktuální Garionův playlist na LAST.FM
Garion
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 52
Blog: Zobrazit blog (1)
Aktivní v kapelách: Semtex j.h., Čekišó, M.H.S.

Příspěvekod Andrew_Deer » 3. červen 2014, 16:32

Mám osobně Nordlandy nejradši. Škoda, že je nedokončil. :/
Obrázek
Nějaký to last.fm...
Skrytý obsah
Obrázek

Obrázek
Andrew_Deer
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Věk: 29
Aktivní v kapelách: 10_20_1, Svatopius

Příspěvekod šošon » 3. červen 2014, 17:50

Dík za připomenutí.....VIZIONÁŘ,to je trefné :palec:
Je lepší zemřít na nohou,než žít na kolenou !
7.8.2012....Zuzankoooo!
šošon
Erastes Metallum
Erastes Metallum

Věk: 50

Příspěvekod Prdovous » 4. červen 2014, 1:41

Hej, jaký RIP? První deset let ve Valhalle, ne? Na to se napijem!
Skrytý obsah
A my pořád v cizích bytech, každou noc hledáme skrýše,
a nikdo nás nezná, dokud se pořádně nezapíšem,
je třeba rozbíjet věci nahlas a uvnitř křičet tiše,
a sahat si na stehna, a plivat na zdi katedrály,
to jen ze rtů vychází jeda stejkovej nůž krouží v břiše,
a ovšem co se stane, o tom napíšeme seriály,
a než shoříme v bažinách za devatero horami a lesy,
bylo by to fajn, řekneme si, lovci motýlů ze třetí říše.
Prdovous
Dominus Metallum
Dominus Metallum

Věk: 32
Blog: Zobrazit blog (2)
Aktivní v kapele: Ústecká nesvatá Legie

Zpět na Metaloví a rockoví umělci