Narození: 14.9.1971 Sao Paulo
Jazyky: portugalština, španělština, francouzština, italština, němčina a angličtina
Hudební nástroj: klavír
Další kvalifikace: orchestrální dirigování, hudební kompozice (akademické vzdělání)
Diskografie:
Mentalize - 2009
Time To Be Free - 2007
SHAAMAN: Reason – 2005
SHAMAN: RituAlive – 2003
SHAMAN: Ritual – 2002
Virgo - 2001
ANGRA: Fireworks – 1998
ANGRA: Holy Land – 1996
ANGRA: Angels Cry – 1993
VIPER: Theatre Of Fate – 1989
VIPER: Soldiers Of Sunrise – 1987
Centrální oficiální fansite: http://www.myspace.com/andrematosofficialfansite
Česká a sloveská oficiální fansite: http://www.myspace.com/andrematosczsk
Český a slovenský oficiální fanklub:
http://www.andrematos.cz
Životopis:
V deseti letech začal s klavírem, ve třinácti letech se připojil ke skupině Viper, se kterou debutoval 8. dubna 1985. Zastával post zpěváka (prý proto, že zpíval nejméně špatně ze všech členů skupiny ) a jeho parketou byly také klávesové nástroje a klavír. Stále však tíhnul i ke klasické hudbě. Hudba ho pohltila natolik, že se rozhodl ji studovat a nastoupil po odchodu z Viper na hudební akademii, kde získal vzdělání v oboru orchestrálního dirigování a hudební kompozice.
V roce 1991 byla založena Angra a hned prvním albem, "Angels Cry", vydaným v roce 1993, kapela vešla ve známost i v Japonsku a Evropě. Později vydala ještě alba "Holy Land" a "Fireworks". Styl Angry byl inspirován Helloweenem a měl charakter melodického speed metalu s příměsí heavy-metalu, klasické muziky a brazilských tradičních rytmů.
Andre také figuroval mezi třemi finalisty celosvětového konkursu na zpěváka Iron Maiden spolu s Jamesem LaBrie a Blazem Bayleym.
V roce 2001 opouští Angru spolu s členy rytmické sekce Luisem Mariuttim (baskytara) a Richardem Confessorim (bicí) z důvodů názorových neshod s kytaristy Rafaelem Bittencourtem a Kikem Loureirou, které se týkaly vedení skupiny. Zbývající dva kytaristé si pak přibrali k sobě Eda Falaschiho (zpěv), Aquilese Preistera (bicí) a Felipeho Andreoliho (baskytara) a ponechali si název Angra. Andre zůstal s rytmickou sekcí a přizval Luisova bratra, kytaristu Huga Mariuttiho: tehdy vznikla skupina Shaman (která si změnila jméno na Shaaman z právních důvodů) a vznikají dvě alba - Ritual (2002) a Reason (2005).
Počátkem roku 2000 Andre realizoval ve spolupráci s německým kytaristou a producentem Saschou Paethem svůj vedlejší projekt Virgo. V tom stejném čase se také podílel na metalové opeře Avantasia, kde hrál významnou roli na dvou albech (The Metal Opera a The Metal Opera Part 2).
Andre také zazářil v hlavní roli v rockové opeře "Tommy" (The Who) se symfonickým orchestrem a sborem města São Paulo.
Po odchodu ze Shaman spolu s bratry Mariuttiovými se dává Andre na sólovou dráhu. Jako základ si stanovil výběr skvělých muzikantů k sobě: známé trio Luis Mariutti (baskytara), Hugo Mariutti (kytara) a Fabio Ribeiro (klávesy) doplnil kytaristou Andrem "Zazou" Hernandesem a fenomenálním 17tiletým talentem Eloyim Casagrandem (bicí). První Andreho solové album "Time To Be Free" vyšlo v srpnu 2007 a zaznamenalo obrovský úspěch po celém světě. Skupina úspěšně realizovala světové turné na představení a podporu tohoto alba.
Svoje druhé album vydal Andre Matos Band v létě 2009 pod názvem "Mentalize". Jako první je vydal japonský Avalon 26.8.2009 se dvěma bonusovými skladbami. V září potom desku vydal brazilský Azul Muzic s jednou bonusovou skladbou. Evropské vydání se zatím pozdrželo následkem fúze SPV se Sonymusic a zdá se, že Evropa si počká do začátku roku 2010. Band už zahájil turné k Mentalize prvními koncerty v Brazílii.
Představovací video:
Tak vám představuju hudebníka a především zpěváka, kterého bych vůbec asi nebyla objevila, nebýt toho, že si Tobias Sammet usmyslel, že ho přizve do projektu Avantasia. (Za to by měl Tobi dostat asi metál, kolik báječných muzikantů už jsem díky němu objevila.
Nedávno (přesně 6.1.2009) jsem byla v Bratislavě na samostatném koncertě Andreho Matose a přijela jsem úplně nadšená, protože Andre je úžasný zpěvák a muzikant. Navíc jsem měla možnost setkat se s ním osobně, protože to bylo poněkud komornější a Andre není žádný fouňa a po koncertě přišel mezi nás do klubu, takže mám i podepsané album a fotku s ním. Je v osobním kontaktu velmi příjemný a k nám ženám dvorný - prostě je to opravdu velmi okouzlující chlapík a jsem moc ráda, že o něm vím a že jsem měla možnost poznat jeho tvorbu.