od mIZZYchal » 4. březen 2011, 21:25
Jo, Shining jsou hodně fajn kapela. Zrovna dneska si je pouštím a jaksik mi došlo, že jsem tu k nim ještě nic nenapsal. Tak abych to napravil. Hele, asi takhle. Shining celkově je pojem pro kvalitní věci. Vemte si film Shining, Švédy Shining a pak i tyhle Nory. O kvalitě kapele už říká to, že ji založil ó mocný Jørgen Munkeby, bývalý saxofonista krutopřísné formace Jagga Jazzist, který také hostuje na mnoho albech všech možných kapel, jako příklad nám poslouží loňské album After od mistra Ihsahna.
Shining jako takoví se mi do paměti zapsali hlavně jako Jazz projekt (Jazz Fusion, Future Jazz, či jak to chcete nazvat). Přeci jenom s metalem do roku 2005 neměli vůbec co do činění. Do té doby nahráli dvě naprosto skvělá, akustická alba a teprve od té začínají trochu manipulovat se svým stylem. Tehdy začali do Jazzu šťouchat a experimentovat s dalšími styly a dá se říct, že je od té doby jejich každý počin stylově někde jinde. Je celkem škoda, že hodně lidí nevěnuje pozornost starší tvorbě Shining a zná pouze nejnovější počiny. Nejspíše je problém v trpělivosti posluchačů, jelikož hudba Shining je velmi náročná na poslech a ne každý ji snese a dovede se do ni zaposlouchat. Osobně mám asi nejraději album Grindstone z roku 2007. Jedná se asi o nejšílenější věc od těchto pánů. Do Jazzu je zakombinováno mnoho dalších prvků jako jsou například Drone, či Noise a různé Industrial prvky. Prostě jo, psycho jak má být. No a pak od přelomu roků 07 a 08 začínají strkat nos do análu extrémního metalu a loni vydávají další řadovku BlackJazz. No, jak všichi víte a psali to i ostatní, tak Shining začali experimentovat s Black Metalem a strkat do něj to své Jazzové psycho. Vytvořili hodně silnou nahrávku a dostává se jim za to náležitých ocenění. BlackJazz je mnohem mainstreamovější, snažší k poslechu a otevřenější většímu počtu posluchačů, než třeba Grindstone (aby nedošlo k nedorozumění, tak rozhodně neříkám, že je to špatná deska, ba naopak, je to nájeb jak cyp), ale z druhé strany je 2x tolik údernější a 10x více energetičtější. Popravdě, jedná se asi o jediné album, u kterého čekám, že by se mohlo zdejším posluchačům metalu líbit. Jørgenův saxík, šílené přechody a změny rytmu a (můj vymyšlený pojem pro něco, co tak zní) "vysoce položené industriální klávesy", všechny tyhle věci dělají naprosto krutopřísné album, které si zasloužilo mít tu čest umístit se v top 10 mého žebříčku pro rok 2010. Na albu se nachází suprové hitovky jako Fisheye, Madness and the Damage Done a jó hustej cover od King Crimsona.
No, abych to nějak zakončil. Jste fanoušci metalu, máte rádi šílené věci a nebojíte se experimentovat ? Poslechněte si BlackJazz, je to vážně šílená palba, která stojí za poslechnutí. No a pokud jste openmind posluchači a zavítáte i do jiných směrů, než jsou ty, ve kterých se objevuje metal, tak si poslechněte i starší věci s důrazem na Grindstone. Je to hudba, která rozhodně není pro každého, ale když tomu věnujete trochu času a zaposloucháte se do toho, tak to vážně stojí za to. No a pokud jste ortodoxní posluchači metalu a nemáte rádi nic jiného, tak raději na tuhle kapelu úplně zapomeňte.