Země: Norsko
Rok založení: 2001
Styl: progresivní metal
Abych se přiznal, není mi úplně jasný, kam tuhle kapelu zařadit - jsem poněkud rozpolcen mezi progresivním a avantgardním metalem. Jelikož ale avantgardou obvykle docela pohrdám, hodím Leprous do progressu
Leprous je výsostně originální pětice mladých muzikantů z Norska, příležitostně vystupujících jako doprovodná kapela samotného Ihsahna. Přitom jejich tvorba nemá s tou Ihsahnovou skoro nic společného, ona vlastně nemá nic společného s ničím, co jsem doposud slyšel, a až teď mi dochází, jakej kámen jsem si to právě uvázal na krk .
V podstatě je to eklektická směska všech možných metalových žánrů, poněkud připomínající pohádku o pejskovi a kočičce, kteří vařili dort, ale narozdíl od šíleností jako UneXpect, Pin-up went down a podobných se nejedná o "avantgardu pro avantgardu", ale vše je podřízeno vyššímu celku a přechody působí naprosto přirozeně a "seamless". Z blackových artilérií se tady přechází do art-rockového brnkání, do toho se vloudí téměř power-metalové sólo a zase zpátky. Poněkud výše posazené čisté hlasy se mísí s až hysterickým vřískotem a celé to působí tak zadumaně a psychoticky a agresivně a teatrálně a psychedelicky a přístupně a komplikovaně a chytlavě, že posluchač akorát sedí a čumí . V zásadě je to takový cross-over přes celé rockové spektrum. Ale to je úplně na houby popis a vůbec jsem to nevystihl
Poslechněte si radši ukázky. Myslím, že jste něco takového ještě neslyšeli. U mě určitě největší objev loňského roku a patrně i nejlepší deska.
Členové
| Diskografie
|
Hudební ukázky
Passing
White