od Garion » 21. červen 2011, 13:12
SUK: tvůj názor je položen pouze v obecné rovině a nedá se proti němu jakkoliv ohradit, protože vždy můžeš napsat, žes to myslel tak a tak. Tady ale nikdo netvrdil, že VŠICHNI metalisti jsou yntelygenty a VŠICHNI hopea jsou debly, ale o nějakém procentu lidí, kteří poslouchají metal a nemají přitom zájem pouze o povrchní věci, ale zajímají se různá témata do hloubky a rozhovor s nimi tě může pozitivně obohatit a o tom, že tohle procento je ve skupině metal třeba větší než ve skupině fotbalista nebo hopea. A k tomu můžou sloužit naše osobní zkušenosti (každý má trochu jinou) anebo nějaké studie či ankety. Vždyť si zajeď na ČEKSTEH a na BA a podiskutuj na obou akcích s padesáti lidmi a srovnej svůj namátkový statistický vzorek.
Já za sebe můžu říct, že znám hodně lidí ve věkovém rozpětí 15 - 50 let. A mohu říct, že hopeři či technaři jsou vlastně jen náctiletí a jejich názory jsou pochopitelně mělké. Starší známí, kteří dříve jeli na hophipu, dnes tímto opovrhují a vzpomínají na to jen jako na důvod, roč se sejít s kamarády, zapařit, zamachrovat před holkama. Dnes neví, co je na tý muzice přitahovalo. Naproti tomu nemám ani moc známých, který by v mým věku poslouchali metal, vlastně nikoho. Všichni mí známí, kteří poslouchají metal jsou ze skupiny Under30. Ale z těch, kteří metal poslouchají vedu rozhodně duchaplnější řeči než s těma under20, kteří poslouchaj hip. Ale to je podle mě dáno nedostatečnou vyspělostí a úzkým životním rozhledem. A je pravda, že s lidmi Under20 poslouchající metal si stále mám co říct a leckdy mě jejich názory překvapují, že nejdou jen po tom životním pozlátku a zajímá je víc věcí než jejich věkový vrstevníky v hopové kategorii. Takže mé zkušenosti sice potvrzují SUKovu univerzální pravdu, ale zároveň vidím metalisty jako lidi s širším záběrem znalostí než je tomu u hoperů.
Aktuální Garionův playlist na
LAST.FM