od sava » 18. prosinec 2016, 23:59
se mě nedávno někdo moudrý ptal, jestli jsou letní festivaly i v zimě, tuším jsem odpověděl něco ve stylu že sice jsou, ale lidé je moc nenavštěvují protože se neradi dělá o své vydobyté místo před pódiem se třemi soby a červeným nosem dědy Mrázka, nicméně i v tomto období jsou nejen šílenci kteří vystupují venku, ale i jejich fandové, a když jsem nedávno jako předkapelu Possessed koukal na Pavla Dobeše, přeci jen mi nedalo si zajít na ostravské náměstí na vystoupení další kapely, která se zabývá trochu starším obdobím, už jen název Rock´n´roll band Marcela Woodmana evokuje že se asi nebude jednat o žádný grind, i když - no ale k tomu dojdu, toto kombo na rozdíl od skromně obsazených kapel Rage, Rush nebo Rajasinga se vyznačuje především značným počtem muzikantů, a to celkem jedenáct, pravda, někteří jen zpívají, třeba zpěvák, Marcel Lesník alias Woodmann, známý to človíček se opravdu věnuje jen zpěvu, také uvádění skladeb a vtipným průpovídkám mezi nimi, nicméně ostatní členové tohoto bandu hrají, a to třeba na saxofon, kytaru či tamburínu, to jen pro ty kteří je vůbec neznají, co se týče hudební náplně, z pódia znějí opravdové tutovky let padesátých, šedesátých i sedmdesátých, jen namátkou Little Richard - Good Golly Miss Molly, Ben King - Stand by me nebo první opravdová bigbít skladba bez které by nebyl Motorhead nebo ACDC od Billa Haleyho - Rock around the clock, samozřejmě jsme se dozvěděl že Zhasla lampa, projel se 46-kou do KrPole a poslechl si Elvise Presleyho, který věnoval své matce krásnou píseň o holubech které je třeba z nosu vyšťourat (původní texty jsou fajn, ale ty převedené do češtiny mají své kouzlo v tom že na klasiky let minulých je naroubována lyrika která dovede pobavit i pohladit a někdy i zapřemýšlet že grind není jen o bublání septiku, ale třeba i o zmíněném lovení holuba), rozloučil jsem s krokodýlem i kajmanem a ujistil se, že kouzlo hudby může spočívat i v melodiích sice zdánlivě jednoduchých, ale léty prověřených a nikdy nestárnoucích...
Salzburg, tam jsem také nebyl